Parlamentul refuză demiterea aleşilor locali condamnaţi cu suspendare pentru corupţie şi abuz în serviciu

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

Aleşii locali ar trebui să fie demişi şi în cazul condamnărilor cu suspendare pentru infracţiunile de corupţie sau de serviciu, nu doar în cazul celor cu lipsire de libertate, aşa cum se întâmplă în prezent, consideră senatorul Valeriu Todiraşcu. Acesta le-a solicitat colegilor săi parlamentari să îndrepte deficienţele actualei legii care le oferă aleşilor locali posibilitatea de a-şi continue nestingheriţi activitatea deşi au fost condamnaţi definitiv. Răspunsul Parlamentului a fost previzibil, un "Nu" hotărât.

Primii care au respins proiect de modificare a legii privind Statutul aleşilor locali semnat de Valeriu Todiraşcu au fost deputaţii, care au votat în număr mare contra iniţiativei: din cei 296 de deputaţi prezenţi în sală, nu mai puţin de 285 de deputaţi de la PSD, PC, UDMR, PNL, minorităţi şi neafiliaţi s-au exprimat împotrivă proiectului.

Luni a venit rândul senatorilor să îşi exprime opţiunea. Din 127 de senatori prezenţi, 88 de senatori de la PSD, LC şi UDMR au votat împotrivă.

Valeriu Todiraşcu este de părere că Parlamentul le-a oferit "aleşilor locali corupţi protecţia legală necesară pentru ca aceştia să-şi continue nestingheriţi inclusiv activitatea infracţională împotriva cetăţenilor".

Senatorul susţine că a încercat să "corecteze deficienţa" legii privind Statutul aleşilor locali care permite celor condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, să-şi exercite în continuare funcţia publică dacă pedeapsă pronunţată de instanţă nu este una cu executare.

"Menţinerea în funcţie până la expirarea mandatului prejudiciază dreptul cetăţenilor de a fi reprezentaţi în organele de conducere locale de persoane oneste, care să îşi desfăşoare activitatea slujind interesul public. Actuala prevedere din legea privind Statutul aleşilor locali este necorespunzătoare şi sfidează alegătorii, care se aşteptaseră ca aleşii lor să acţioneze în interes public şi nu contrar lui, pentru că prevede ca suspendarea din funcţie să intervină doar pentru condamnările cu lipsire de libertate.

Din acest motiv am propus ca încetarea de drept a calităţii de consilier local sau judeţean, sau de primar sau preşedinte al consiliului judeţean să cuprindă şi condamnările cu suspendare, pentru infracţiunile de corupţie sau de serviciu prevăzute în Codul penal, şi nu numai condamnările cu lipsire de libertate, cum se întâmplă în prezent", a explicat Valeriu Todiraşcu.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, peFacebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne