Parlamentul RM protejează identitatea celor care au primit cadouri. CPR Moldova: Se încalcă legea integrităţii

Parlamentul de la Chişinău a refuzat să prezinte numele beneficiarului şi soarta cadourilor primite pentru a proteja datele cu caracter personal, ceea ce este ilegal, afirmă CPR Moldova.
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (facebook.com)

Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldova susţine că Legislativul de la Chişinău adoptă legi anticorupţie, dar nu se simte obligat să le şi respecte, încălcând astfel legea integrităţii.

Potrivit unui comunicat, în decembrie şi ianuarie CPR Moldova a solicitat de la mai multe organizaţii copiile registrului de evidenţă a cadourilor, pe care fiecare instituţie publică din Republica Moldova este obligată prin lege să îl ţină şi să-l publice pe pagina sa web (Legea integrităţii, articolul 16, alineatul 5).

Mai mult de jumătate dintre instituţii au răspuns la solicitarea Centrului, însă Parlamentul R. Moldova s-a rezumat la a oferi doar lista cadourilor, omiţând celelalte elemente ale registrului (inclusiv numele beneficiarului şi soarta cadourilor). Refuzul de a oferi celelalte date, fiind argumentat prin protecţia datelor cu caracter personal.

În context, CPR Moldova aminteşte funcţionarilor din parlament că, potrivit Legii integrităţii, reglementarea juridică a regimului cadourilor, inclusiv norma despre publicitatea registrului are scopul de „a evita apariţia manifestărilor de corupţie în activitatea entităţilor publice, conducătorilor acestora şi agenţilor publici”, iar „solicitarea sau acceptarea cadourilor inadmisibile constituie acte de corupţie în sensul legislaţiei penale”.

”Este în plus să accentuăm că este crucial ca societatea să monitorizeze cum îşi îndeplinesc demnitarii obligaţiile, dar şi să se asigure că aceştia nu sunt expuşi influenţelor dinafară”, a conchis CPR Moldova.

Activistul civic Dumitru Alaiba, expert la CPR Moldova a ţinut să menţioneze că Parlamentul RM încalcă vădit Legea integrităţii de aceea va aştepta ca Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) să se autosesizeze, dacă tot e "funcţională şi independentă" de aproape două luni.