Parlamentul turc aprobă reforma constituţională. Posibil un referendum în 2017 pe această temă

Parlamentul Turciei a aprobat la limită un pachet controversat de reformă constituţională ce urmăreşte să mărească puterea preşedintelui. Votul parlamentarilor pavează drumul pentru un referendum privind acest subiect.
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)

În sesiunea deschisă vineri seara şi terminată sâmbătă dimineaţă, legiuitorii au votat în favoarea unui set de amendamente prezentate de partidul de guvernământ AKP (Justiţie şi Dezvoltare), care a fost înfiinţat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în 2003.

Proiectul de reformă urmăreşte să extindă puterile lui Erdogan, care în prezent deţine un rol în mare parte ceremonial.

Proiectul de lege a obţinut numărul minim de voturi în Parlament pentru a fi supus unui referendum pentru aprobarea finală, ce ar putea avea loc în această primăvară.

În sala de şedinţe au fost prezenţi la votare 488 din totalul de 550 de parlamentari. Dintre legiuitorii prezenţi, 339 au votat în favoarea moţiunii şi 142 împotrivă, pe când 5 legiuitori au lăsat buletinele de vot goale. Alte două voturi nu au fost validate. Măsura necesita cel puţin 330 de voturi pentru a fi aprobată şi a fi supusă unui plebiscit.

Unii legiuitori au absentat de la vot deoarece se află în detenţie, în urma unei campanii masive de suprimare a opoziţiei ce a fost lansată de Ankara după o lovitură de stat eşuată ce a avut loc anul trecut. În cadrul acestei campanii, membri ai partidului de opoziţie HDP au fost acuzaţi că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care este interzis în Turcia.

Premierul turc Binali Yildirim a lăudat rezultatul votului, susţinând că “acum încredinţăm acest lucru poporului, proprietarilor săi reali”.

“Acum este cuvântul poporului. Este decizia poporului”.

Criticii, totuşi, susţin că amendamentele vor slăbi democraţia din Turcia, iar preşedintele va obţine prerogative mult prea mari.