Participant la protestul din RM: „Rapănul rusesc s-a aşezat prea gros peste noi”

Marşul Unirii de la Chişinău
Marşul Unirii de la Chişinău (Tatiana Chiriac / Epoch Times)

Duminică 3 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Moldova s-a desfăşurat cel mai mare protest din ultimii ani. Oamenii veniţi la protest au fost întâmpinaţi de o doină interpretată de artistul Vasile Iovu, numind-o „Doina curăţirii neamului românesc din Basarabia”.

Printre cei peste 50 de mii de protestatari care au venit să-şi apere cetatea, erau prezenţi şi foarte mulţi membri marcanţi ai societăţii civile, scriitori, profesori universitari, avocaţi, jurnalişti şi blogheri.

Încercând să ridice moralul celor prezenţi, jurnalistul Vasile Năstase a declarat: „Astăzi cerem demisia in-corpore a Parlamentului, a Guvernului şi a tuturor acestor bandiţi care au monopolizat şi au uzurpat puterea de stat în RM”, acesta fiind susţinut şi de mulţimea care scanda în cor: „Demisia”, „La puşcărie”, „Unire”, „Noi suntem poporul”.

„Mă doare inima gândindu-mă la motivul care ne-a adunat, la dezamăgirea profundă provocată de aşa- zisele forţe pro-europene, după alegerile parlamentare din 2009 şi 2014, fiind minţiţi şi furaţi cu neruşinare. „Bani ajung, dar nu şi pentru lăcomia lor”, ar zice Mahatma Gandhi”, a subliniat colonelul în rezervă, Chiril Moţpan.

De asemenea, scriitorul Vladimir Beşleagă afirmă: „Rapănul rusesc s-a aşezat prea gros peste noi, trebuie să ne spălăm de el şi cât mai repede”.

Mândru de cele realizate de cei prezenţi la eveniment, care au dat dovadă de spirit civic, demnitate şi curaj, jurnalistul Alex Cozer, membru al Platformei „Demnitate şi Adevăr”( „DA”), i-a motivat pe toţi să iasă în număr şi mai mare.

„Am ajuns să avem un parlament format din două cete, una de hoţi şi alta de trădători, care mai mult să găsesc la Moscova decât la noi, încercând să ne ducă înapoi la Imperiul de care am scăpat”, a subliniat Vasile Zgardan, un alt membru al Platformei „DA”.

Am ajuns să avem un parlament format din două cete, una de hoţi şi alta de trădători, care mai mult să găsesc la Moscova decât la noi, încercând să ne ducă înapoi la Imperiul de care am scăpat

Numind fosta Uniune Sovietică „holera secolului XX”, care "aproape că ne-a transformat în dobitoace", artistul Ion Paulencu a venit cu un mesaj foarte încurajator pentru toată ţara: „Nicolae Dabija scria pe prima pagină din „Literatura şi Arta”: 'Poporul nostru nu e dobitoc, dar e îndobitocit, nu e prost, dar e prostit, nu e animal, dar e animalizat'”.

„A venit timpul să le arătăm că suntem o forţă”, le-a spus avocatul Andrei Năstase celor prezenţi, înainte să pornească în „Marşul netăcerii”, către CNA.

„Vreau ca raportul Kroll, făcut de cei din SUA, să fie publicat în original, ca să aflăm cine sunt autorii jafului secolului, să fie traşi la răspundere şi băgaţi la puşcărie, să nu ne mai conducă mafia, să putem trăi în bunăstare, să avem justiţie şi egalitate de drepturi în RM”, a declarat Iulia Brad, protestatară.

Menţionăm că astfel de proteste au avut loc şi în Italia, Irlanda, Grecia, Germania, România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii