Partidul Comunist Chinez înfrânt în Hong Kong. Liderul oraşului anunţă că va retrage legea extrădării

Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong
Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong (Captură Foto)

În urma unor rapoarte potrivit cărora liderul din Hong Kong, Carrie Lam, ar fi părăsit funcţia dacă Beijing-ul ar fi permis acest lucru, şeful Executivului oraşului a surprins opinia publică miercuri, anunţând că va retrage oficial legea de extrădare.

Ştirea nu este surprinzătoare, întrucât într-un raport de miercuri dimineaţă, ora locală, publicaţia pro-Beijing South China Morning Post a prezentat o astfel de alternativă.

În ciuda anunţului, mulţi analişti rămân sceptici.

Anularea proiectului de extrădare este doar una dintre cele cinci cereri formulate de protestatari, aşa că este puţin probabil ca respectarea acestei cereri să pună capăt total protestelor.

Cele cinci cereri ale protestatarilor din Hong Kong sunt:

  1. Legislaţia privind extrădarea către tribunalele controlate de Partidul Comunist din China trebuie retrasă.
  2. Şeful regiunii administrative (Carrie Lam) trebuie să demisioneze.
  3. Guvernul să nu eticheteze protestele drept "revoltă", această încadrare poate primi sentinţe foarte dure cu închisoarea, conform legislaţiei existente în Hong Kong - până la 10 ani.
  4. Deschiderea unei anchete independente privitoare la brutalitatea poliţiei.
  5. Eliberarea necondiţionată a tuturor celor arestaţi la proteste.

Deşi probabil că protestele nu vor înceta, măsura este percepută drept o încercare a Chinei comuniste de a diminua protestele.

În weekend, protestatarii s-au angajat în unele dintre cele mai violente lupte de la începutul manifestaţiilor în iunie, având loc violenţe cu poliţia şi vandalizarea staţiilor de tren.

Lam s-a gândit la alternativa retragerii proiectului privind extrădarea în urmă cu două săptămâni, după o întâlnire cu liderii oraşului.

După ce s-a întâlnit cu 43 de parlamentari pro-establishment miercuri după-amiază, Lam a decis să anunţe public această decizie.

După câteva săptămâni de protest, Lam declarase proiectul legislativ „mort”, dar refuzase să îl retragă oficial de pe ordinea de zi. Nemulţumiţi de acest lucru, aproape 2 milioane de manifestanţi paşnici au ieşit în stradă a doua zi.

Pe social media, rapoartele privind retragerea proiectului de lege au fost primite cu scepticism, puţini dintre locuitorii Hong Kong-ului fiind convinşi că Lam se va ţine de promisiune.