Partidul dă drumul la propagandă. China susţine că SUA este un stat eşuat

(Getty Images)

Publicaţia Global Times, organ de propagandă al regimului comunist chinez, a declarat marţi că America ar fi un „stat eşuat”.

Partidul Comunist Chinez şi-a folosit canalele de propagandă săptămâna trecută pentru a denunţa nu doar administraţia Trump, ci chiar democraţia americană, despre care a afirmat că este un sistem inferior dictaturii comuniste, insistând să afirme că numai o singură voce, care conduce cu un pumn de fier, va asigura armonia între rase în Statele Unite.

Pe de altă parte, niciunul dintre articolele despre rasism publicate în presa chineză de stat nu a menţionat că autorităţile chineze din Guangzhou, unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării, au interzis persoanelor de culoare să intre în hoteluri, restaurante şi alte localuri, luna trecută, după ce Partidul Comunist a vehiculat teoria conform căreia străinii ar putea infecta persoanele cu virus Wuhan.

În schimb, Global Times a afirmat într-un articol că revoltele din toată America „expun un 'stat eşuat' aflat sub conducerea slabă, iresponsabilă şi incompetentă a preşedintelui Trump".

Revoltele din SUA au vizat cartierele sărace din multe oraşe, începând cu Minneapolis, după uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minnesota. Floyd era neînarmat şi nu părea să reziste la arestare şi a semnalat ofiţerului că nu putea să respire. Ofiţerul a fost acuzat de omor de gradul al treilea.

"Protestele au expus probleme cronice în SUA, inclusiv inegalitatea rasială, discriminarea şi o societate polarizată, care au fost amplificate sub administraţia Trump, potrivit unor observatori chinezi şi americani", a declarat presa regimului comunist, care a publicat mai multe materiale.

Un alt material publicat marţi de Global Times compara în mod defavorabil protestele din Hong Kong - inclusiv violenţa larg răspândită a forţelor de ordine, documentată şi acuzaţiile de brutalitate şi crimă care planează asupra poliţiei din Hong Kong - cu acţiunile poliţiei din Statele Unite, care s-a abţinut de la aplicarea unui răspuns brutal în mare parte, în pofida revoltelor şi jafurilor scăpate de sub control în multe oraşe.

În ciuda realităţii acestui contrast, propaganda Partidului Comunist Chinez a afirmat că americanii sunt „nemiloşi” în comparaţie cu poliţia comunistă.

„După cum ştim cu toţii, niciun protestatar violent nu a fost ucis la faţa locului în timpul revoltelor care au cuprins Hong Kong-ul în vara anului 2019”, a afirmat publicaţia, făcând referire în mod înşelător la protestele pentru drepturi civile ca fiind revolte. Contrar afirmaţiilor regimului comunist, poliţia din Hong Kong a împuşcat cel puţin doi protestatari cu muniţie de război, de la mică distanţă.

„Cât de nemiloşi sunt aceşti politicieni americani! Vorbesc tot timpul despre umanitate, dreptate şi moralitate. Au condamnat poliţia din Hong Kong doar pentru utilizarea de gaze lacrimogene şi a tunurilor cu apă împotriva unor revolte violente. Tulburările din SUA au început doar cu câteva zile în urmă, dar poliţia a tras deja focuri de armă împotriva protestatarilor înainte de a face eforturi reale pentru dialog paşnic”, a continuat publicaţia.

"Unde sunt drepturile omului? Unde este respectul lor pentru viaţă? Politicienii americani arată toleranţă zero la tulburări, dar au lansat nenumărate atacuri asupra eforturilor altor ţări de a proteja statul de drept ”, a concluzionat trompeta regimului. „Dacă ar fi subversiune organizată, ce ar face? Vor arunca o bombă atomică?".

Mişcarea pro-democraţie din Hong Kong a revenit în stradă, după o scurtă pauză declanşată de pandemia virusului Wuhan. În cadrul protestelor de săptămâna trecută, poliţia din Hong Kong a arestat peste 300 de persoane, dintre care aproximativ 100 de copii.

În ultimul an, protestatarii acuză faptul că unii dintre ei - inclusiv militanţi cunoscuţi - au murit în circumstanţe suspecte, pe care poliţia a ales să nu le investigheze. O femeie a acuzat poliţia de viol în grup.

Demonstraţiile masive din Hong Kong au început în momentul în care, anul trecut, regimul comunist de la Beijing a început să introducă legislaţie care distruge sistemul de drepturi civile al oraşului, moştenit de la guvernarea britanică, pe care China a promis să-l respecte până în 2049, sub principiul "o ţară, două sisteme".