Partidul lui Băsescu: "Cioloş a decis să stea la masă cu un plagiator dovedit de specialişti, Petre Tobă"

Partidul lui Traian Băsescu - Mişcarea Populară - acuză Guvernul Cioloş că nu este capabil să tranşeze într-un mod eficient problema plagiatelor care a infestat România.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Problema plagiatelor se agravează de la o zi la alta şi este emblematică pentru neputinţa guvernului Cioloş de a rezolva astfel de chestiuni importante ale ţării, şi-a explicat Mişcarea Populară motivul pentru care a ridicat din nou această discuţie, potrivit unui comunicat de presă remis duminică.

"Recenta "pasare" în ograda universităţilor a responsabilităţii sancţionării plagiatelor nu a dus, cum anticipam, la soluţionarea problemei. Cum să crezi că universităţile, precum Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea, decide să-şi terfelească numele prin auto devoalarea plagiatelor pe care le-a patronat?", întreabă partidul condus de Traian Băsescu.

În plus, Mişcarea Populară consideră că numeroase aspecte legislative au fost lăsate în aer de către recenta OUG emisă de Guvernul Cioloş.

1. Titlurile de doctor emise de şcolile doctorale din universităţi au fost validate prin Ordin de Ministru, şi tot un Ordin de Ministru le poate retrage.

2. Diplomele de orice fel, odată intrate în circuitul civil, pot fi anulate doar prin hotărâre judecătorească, dacă nu se schimbă legea.

3. Cine sesizează suspiciunea de plagiat asupra unei teze de doctorat, dacă nu sunt publice?

"Până de curând ministrul Curaj primea un salariu consistent de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, cea mai "darnică" în doctorate plagiate şi este un om de bază al sistemului generat de către Ecaterina Andronescu. Să fie acesta motivul pentru care a ales să îngroape chestiunea plagiatelor?", se mai precizează în comunicatul citat.

Mişcarea Populară prezintă câteva posibile soluţii pe care încă le poate adopta Guvernul Cioloş, "dacă ministrul Curaj nu are curaj":

1. Să menţină Consiliul Naţional de Etică numind specialişti de notorietate internaţională, recunoscuţi pentru integritatea lor, neafiliaţi politic.

2. Să publice imediat listele cu toţi demnitarii care au obţinut doctorate, împreună cu numele conducătorilor de doctorat şi a referenţilor care au confirmat autenticitatea tezelor de doctorat.

3. Publicarea imediată a tuturor tezelor de doctorat ale demnitarilor, pentru a putea fi evaluate de către personalităţi neutre.

4. Clarificările legislative necesare pentru retragerea titlurilor doctorale obţinute prin fraude.

5. Obligarea, prin lege, la restituirea către bugetul de stat a sumelor încasate pe baza unor doctorate fraudate.

"Până la urmă premierul Cioloş este responsabil de activitatea întregului guvern, şi acest prim eşec în guvernare va atârna greu la vremea bilanţului, mai ales că a decis să stea la masă cu un plagiator dovedit de specialişti, Petre Tobă. Unde sunt promisiunile de transparenţă, lupta anticorupţie, onestitate şi corectitudine?", mai comentează partidul lui Traian Băsescu.