Partidul lui Băsescu ia atitudine în problema plagiatelor. Ce măsuri decisive trebuie să ia Cioloş

În contextul ultimelor acuzaţii de plagiat care îl vizează pe noul ministru de Interne, Petre Tobă, Mişcarea Populară, formaţiunea condusă de Traian Băsescu, i-a transmis o solicitare scrisă premierului Dacian Cioloş în care propune o serie de măsuri menite să combată fenomenul.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

"Una dintre primele măsuri anunţate când aţi venit la guvernare a fost "transparenţa totală a actului administrativ". Faţă de amploarea pe care a luat-o fenomenul de plagiat în rândul demnitarilor, de care este afectat şi guvernul dumneavoastră, vă solicităm că în prima şedinţă a guvernului să adoptaţi o Hotărâre de Guvern prin care:

1. Ministerul Educaţiei să fie obligat să publice, în maximum 48 de ore, lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister în ultimii 25 de ani. Lista va cuprinde numele beneficiarilor, titlurile tezelor de doctorat precum şi conducătorul de doctorat.

2. Toate universităţile care au, sau au avut şcoli doctorale, sunt obligate să pună la dispoziţia oricărui solicitant, în maximum 48 de ore, copii după orice teză de doctorat solicitată. În perspectivă, să fie imediat activat portalul titlurilor doctorale, pe care să se înceapă publicarea tuturor tezelor de doctorat.

3. Să dispuneţi schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică, acum subordonat politic ministrului Educţiei, deci Guvernului, cu specialişti de largă recunoaştere internaţională, neafiliaţi politic, cu doctorate obţinute la universităţi de prestigiu din UE şi America, şi care să asigure obiectivitatea şi profesionalismul analizării originalităţii tezelor de doctorat.

4. Toţi posesorii de titluri doctorale dovedite ca fiind incorect obţinute, să-şi piardă imediat titlul de doctor şi să restituie statului sumele încasate ca indemnizaţii în baza titlului doctoral.

Fără aceste prime măsuri decisive, nu vom avea dovada că premierul României are voinţa şi determinarea de a trece de la vorbă la fapte, şi toate bunele intenţii afişate vor sfârşi într-o deziluzie lamentabilă."