Partidul Nostru şi Platforma DA, favoriţi în eventuale alegeri

Partidul Nostru al lui Renato Usatîi ar câştiga cele mai multe voturi, 16%, dacă s-ar organiza alegeri parlamentare în prezent. El ar fi urmat de Platforma DA cu 12%, arată Barometrul Opiniei Publice (BOP), realizat la comanda IPP.
Renato Usatîi
Renato Usatîi (noi.md)

Sondajul mai arată că PLDM - al cărui lider, Vlad Filat, este cercetat în arest pentru fapte de corupţie - nu ar mai trece pragul electoral de 5%, în timp ce 32% din alegători fie nu răspund, fie n-ar şti cu cine să voteze sau nu ar vota deloc.

În Parlament ar mai intra, pe lângă Partidul Nostru şi Platforma DA, Partidul Socialiştilor (10%), Partidul Comuniştilor (7%), Partidul Popular European (7%), Partidul Democrat (6%) şi Partidul Liberal (5%).

Personalitatea politică ce se bucură de cea mai mare încredere printre moldoveni este fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu. Circa 40 % dintre respondenţii Barometrului de Opinie Publică au declarat că au multă şi foarte multă încredere în fostul ministru al Educaţiei, transmite UNIMEDIA.

Sandu este urmată de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi şi de cel al socialiştilor, Igor Dodon. La polul opus, se află prim-vicepreşedintele autosuspendat al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Pe de altă parte, sondajul mai arată că cel puţin 53% dintre moldoveni nu ar vota unirea cu România, dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul cu privire la unirea Republicii Moldova cu România. Totodată, 21 % ar vota pentru unire, iar 14% sunt indecişi. De asemenea, 9% nu s-ar prezenta la referendum, iar 3 % nu au răspuns la această întrebare.

Colectarea datelor BOP a fost realizată în perioada 8 noiembrie – 1 decembrie 2015, pe un eşantion de 1.160 de persoane de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.