Partidul populistului Babis marchează o victorie majoră în alegerile parlamentare cehe

Mişcarea de centru ANO a populistului Andrej Babis a obţinut o victorie decisivă în alegerile parlamentare din Republica Cehă, pavând drumul ca miliardarul să devină următorul premier al ţării.
Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Rezultatele publicate sâmbătă au arătat că mişcarea ANO a obţinut 29,6% dintre voturi, aproximativ de trei ori mai mult decât oricare dintre celelalte nouă partide care şi-au asigurat locuri în camera inferioară a Parlamentului.

Voturile îi vor oferi mişcării ANO 78 din cele 200 de locuri în Parlament.

De origine slovacă, Babis, în vârstă de 63 de ani, este cel de-al doilea cel mai bogat cetăţean ceh, conducând un imperiu media ce include două ziare majore şi un post de radio, precum şi ferme, centrale chimice.

Campania lui electorală s-a bazat pe o platformă eurosceptică şi anti-establishment. Totuşi, el nu va scoate Republica Cehă din Uniunea Europeană, deşi nu va accepta introducerea monedei euro în ţară.

În centrul campaniei sale a stat lupta împotriva corupţiei, în ciuda temerilor privind posibile conflicte de interes cu firmele şi companiile sale şi în ciuda faptului că el însuşi este investigat pentru că ar fi primit ilegal subvenţii UE la una dintre fermele sale.

El a negat constant acuzaţiile şi scandalul pare să îi fi afectat prea puţin reputaţia în rândul alegătorilor.

Babis va trebui să formeze o coaliţie pentru a guverna şi nu şi-a exprimat imediat opinia în legătură cu partidele cu care va dori să coopereze. Câteva partide au declarat deja că nu vor conlucra cu Babis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe