Partidul Unionist Dreapta: Invitarea militarilor ruşi la parada din 27 august este trădare

Parada militară organizată în PMAN la 25 de ani de la declararea independenţei R. Moldova, cu participarea soldaţilor ruşi, a fost criticată de reprezentanţii Partidului Dreapta, luând în considerare prezenţa armatei ruse în Transnistria.
Ana Guţu, liderul Partidului Unionist Dreapta
Ana Guţu, liderul Partidului Unionist Dreapta (Captură Foto / privesc.eu)

Partidul Unionist Dreapta a reacţionat la iniţiativa ministrului Apărării, Anatol Şalaru de a organiza la 27 august 2016, o paradă militară în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) de la Chişinău cu participarea militarilor ruşi, considerând acest lucru o risipă de bani publici şi o ofensă la adresa demnităţii naţionale româneşti.

În acest an, la 27 august, Republica Moldova va sărbători 25 de ani de la declararea independenţei. În opinia liderului Partidului Unionist Dreapta, Ana Guţu, aceşti 25 de ani de independenţă au demonstrat, de fapt, că „acest stat care şi-a dorit să fie independent nu are în istoria sa o experienţă de a se auto-guverna şi astăzi după 25 de ani de independenţă asistăm de fapt la colapsul proiectului pe nume RM”.

În context, Ana Guţu a ţinut să menţioneze şi faptul că acum doi ani a fost înfăptuit furtul secolului, fiind devalizate trei bănci comerciale ale R. Moldova. În încercarea de a acoperi creditele neperformante, Banca Naţională a garantat printr-un împrumut către aceste bănci, banii deponenţilor. La acest moment nu se cunoaşte încă cine este autorul acestui furt, cine se face vinovat, cu toate că „absolut toate operaţiunile bancare s-au făcut în timp real”.

Aceasta a specificat şi faptul că, pe lângă multele încălcări grave care stau în spatele guvernării, cetăţenii RM sunt puşi în situaţia în care tot ei ar trebui să plătească aceste datorii cu o dobândă de 5% cu toate că BNM a încheiat contracte cu cele trei bănci cu o rată a dobânzii de 0,1%.

„Toate aceste poveri fiscale, financiare din vina politicienilor sunt puse pe umerii cetăţenilor, iar actuala guvernare, la 27 august se pregăteşte să sărbătorească un sfert de secol de independenţă printr-o fastuoasă paradă militară”, a punctat liderul Partidului Dreapta.

Chiar şi aşa, bugetul armatei RM a fost majorat simţitor în acest an. În acelaşi timp, Partidul Unionist Dreapta consideră că organizarea unei atare parade cu dotări suplimentare pentru armata RM ar fi o ofensă în primul rând pentru cetăţeanul simplu al RM care ştie că a fost furat un miliard, iar acum se fac cheltuieli şi risipă de bani publici.

Pe lângă toate astea, Ministerul Apărării a lansat şi o invitaţie către militarii ruşi de a participa la parada militară din 27 august 2016, lucru care i-a nemulţumit pe reprezentanţii Partidului Dreapta la fel de mult. „De fapt revolta noastră este pe aceste ambe paliere: risipa banilor publici şi invitarea militarilor ruşi de a participa la parada aşa-zisă festivă din 27 august, având pe teritoriul R. Moldova trupe de ocupaţie rusească şi 20 tone de armament la Colbasna”, a adăugat Guţu, conform privesc.eu.

În acest sens, Partidul Unionist Dreapta a venit cu un mesaj vizavi de organizarea paradei militare din 27 august 2016:

„Partidul Unionist Dreapta exprimă dezacordul în privinţa organizării paradei militare în PMAN la 27 august din acest an cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a RM. Dreapta consideră că în condiţiile pauperizării constante a populaţiei timp de 25 de ani, în condiţiile depopulării drastice a localităţilor RM din cauza lipsei locurilor de muncă şi din cauza corupţiei endemice, în condiţiile neelucidării cazului miliardului furat organizarea unei parade militare cu cheltuieli suplimentare din bugetul de stat constituie o risipă nejustificată a banilor din bugetul de stat.

Spectacolul unei parade militare nu poate anula dorinţa cetăţenilor de a trăi mai bine şi de a cunoaşte numele criminalilor care sunt implicaţi în furtul secolului. Prin organizarea acestei parade cetăţenii nu vor uita că a fost furat un miliard din buzunarele noastre.

Totodată, Partidul Unionist Dreapta îşi exprimă nedumerirea şi profundul său dezacord în legătură cu informaţiile din presă privind invitarea de către Ministerul Apărării a RM a unui contingent de câteva sute de militari ai Federaţiei Ruse la parada militară prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenţei RM, 27 august 2016.

Considerăm că acest gest este unul sfidător la adresa întregii populaţii a RM în condiţiile în care FR îşi menţine şi astăzi în mod ilegal propria sa armată pe teritoriul RM. Rusia a fost recunoscută de comunitatea internaţională în calitate de stat agresor în conflictul sângeros de pe Nistru din 1992. În aceste condiţii, defilarea unui contingent militar rus în PMAN reprezintă un afront direct adus comunităţii internaţionale care a sprijinit de-a lungul deceniilor R. Moldova în eforul său de a ieşi din zona de influenţă a fostului Imperiu Sovietic şi de a se integra organic în structurile euro-atlantice.

Partidul Unionist Dreapta consideră că acest gest al Ministerului Apărării este într-o acută contradicţie cu rezoluţia recentă a summit-ului NATO de la Varşovia, invitarea militarilor ruşi la parada din 27 august 2016 este un gest de trădare a intereselor naţionale româneşti dar şi a încrederii Înaltului Comandament NATO faţă de care RM şi-a asumat o serie de angajamente în schimbul sprijinirii reformei armatei naţionale.

Dreapta consideră că RM nu îşi poate permite să fie purtătoarea unui dublu discurs în raport cu aliaţii săi strategici România, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi NATO”.

Contactat de reporterul Epoch Times, serviciul de presă al Ministerului Apărării ne-a comunicat că nu doar militari din Federaţia Rusă au fost invitaţi la parada din 27 august. Invitaţii au fost trimise altor peste 10 ţări. De menţionat că acum două săptămâni la summitul NATO de la Varşovia, Anatol Şalaru a punctat faptul că Federaţia Rusă ar trebui să-şi retragă trupele de pe teritoriul Transnistriei, întrucât staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe