PAS: Actualul sistem electoral ar permite schimbarea clasei politice. Dodon şi Plahotniuc se tem

După ce a ajuns lider al PD, Vlad Plahotniuc a venit cu iniţiativa trecerii la votul uninominal pentru alegerile din 2018. În schimb, şeful statului a propus trecerea la votul mixt. PAS consideră că acesta este un joc între Dodon şi Plahotniuc, cu riscuri grave pentru societate.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

Partidul Acţiune şi Solidaritate se declară împotriva schimbării, în Republica Moldova, a sistemului electoral actual. Mai mult decât atât, PAS consideră că această schimbare ar fi promovată de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor doar cu scopul de a-şi întări puterea şi de a-şi consolida controlul asupra instituţiilor statului.

„Politicienii actuali nu vor şi nu pot să realizeze acţiuni care ar soluţiona problemele reale cu care se confruntă oamenii şi recurg la diverse şmecherii pentru a devia atenţia cetăţenilor şi pentru a încerca să se menţină cu orice preţ la putere. Dodon susţine acest joc al lui Plahotniuc, cu riscuri grave pentru societate, în baza unei înţelegeri dintre cei doi de a-şi proteja interesele şi de a împărţi sferele puterii între ei. Ei se tem de actualul sistem electoral, deoarece permite schimbarea clasei politice care a dezamăgit cetăţenii”, se arată într-un comunicat al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Astfel, pentru a asigura pe viitor un proces electoral corect, liber şi democratic, PAS a venit cu câteva propuneri concrete de îmbunătăţire a Codului electoral actual, fiind nevoie doar de câţiva deputaţi responsabili care să le preia şi să le propună ca iniţiativă legislativă în Parlament.

Potrivit PAS, o contribuţie majoră la dezvoltarea Republicii Moldova o au cetăţenii din diasporă, astfel că ar trebui să li se asigure un rol important în procesul politic, inclusiv „oportunitatea de a vota”. Astfel, PAS insistă pe facilitarea votului în diasporă, propunând următoarele:

a) mărirea limitei de buletine repartizate secţiilor de votare peste hotare de la 3000 la 8000 de buletine;

b) votarea diasporei să se permită timp de 2 zile, sâmbătă şi duminică, astfel încât cetăţenii aflaţi la distanţe mari de secţia de votare să reuşească să-şi exprime opţiunea de vot;

c) criteriul de bază pentru constituirea secţiilor de votare din străinătate trebuie să fie numărul de alegători prezenţi la secţiile de votare la ultimele alegeri, cu accent sporit pe secţiile/localităţile unde nu au ajuns buletine de vot;

d) finanţarea partidelor să se realizeze şi în funcţie de rezultatele alegerilor prezidenţiale;

e) permiterea cetăţenilor din afara ţării să facă donaţii către partide până la 3 salarii medii pe economie (adică 15 900 lei).

„PAS consideră că Republica Moldova se confruntă cu probleme grave, iar schimbarea sistemului electoral nu contribuie nicidecum la soluţionarea acestora. Dimpotrivă, schimbarea sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, în condiţiile unui stat capturat, sporeşte riscul fraudării alegerilor. Le solicităm politicienilor de la guvernare să vină cu acţiuni în beneficiul cetăţenilor şi să renunţe la spectacolele politice”, se mai arată în comunicat.

În replică, Partidul Democrat s-a arătat complet împotriva iniţiativei anunţate de Maia Sandu şi colegii săi din PAS, privind finanţarea partidelor politice din fonduri provenite de la cetăţeni din exteriorul ţării. „Acest lucru ar permite amestecul unor puteri sau organizaţii străine în politica internă din Republica Moldova şi promovarea unor interese străine ţării noastre”, au comentat membrii PD iniţiativa PAS.

Partidul Acţiune şi Solidaritate a explicat, în privinţa temerilor democraţilor, că „PD uită că în alegerile prezidenţiale a sprijinit tacit finanţarea campaniei lui Dodon din bani ruseşti veniţi prin offshore-urile din Bahamas. Cine este ipocrit şi cinic, „stimaţi” PD-işti?”.

„În concepţia PD-ului, o donaţie de trei salarii lunare (mai puţin de o sută de euro pe an) de la cetăţenii noştri de peste hotare înseamnă „amestecul unor puteri sau organizaţii străine?” Atunci transferurile făcute de către diasporă de peste 1 miliard de dolari americani ce înseamnă? Regretăm că PD-ul continuă să denigreze cetăţenii noştri din afara ţării şi îi cataloghează drept „factori străini” ce ar dăuna intereselor Republicii Moldova. În acelaşi timp, PD-ul acceptă în calitate de donaţii sume imense de la persoane suspecte, precum cea a lui Vladimir Maiduc, care a livrat PD-ului jumătate de milion de lei doar în 2016”, a precizat PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe