PAS către CSM: Judecătorul Niculcea, pe cauza Şor să fie destituit din funcţie

Judecătorul care a examinat dosarul lui Ilan Şor a îndeplinit ordine politice. În R. Moldova nu poate avea loc nicio schimbare fără eliberarea justiţiei de controlul politic, afirmă Maia Sandu.
Andrei Niculcea, judecător din R. Moldova
Andrei Niculcea, judecător din R. Moldova (zdg.md)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a depus miercuri o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită verificarea acţiunilor judecătorului Andrei Niculcea şi tragerea acestuia la răspundere disciplinară pentru încălcările comise la instrumentarea cauzei penale în privinţa inculpatului Ilan Şor şi tergiversarea intenţionată a expedierii dosarului la Curtea de Apel Chişinău.

De menţionat că expedierea dosarului Şor la Curtea de Apel Chişinău a întârziat cu peste 150 de zile: în timp ce termenul-limită era 7 august 2017, acesta a fost expediat abia la 12 ianuarie 2018.

”Potrivit legii, anume judecătorul este cel care trebuia să asigure transmiterea în termen a dosarului în instanţă de apel”, menţionează PAS precizând că motivul formal al tergiversării este că nu s-a reuşit traducerea sentinţei în limba rusă. În realitate însă, dosarul nu a fost transmis Curţii de Apel cu scopul de a amâna cât mai mult condamnarea definitivă a lui Şor, beneficiarul principal al ”furtului miliardului”, conform celor două rapoarte ale companiei Kroll.

Formaţiunea politică consideră că încălcarea procedurii din partea magistratului a fost una intenţionată şi a urmărit un scop concret, de aceea a solicitat CSM aplicarea faţă de judecătorul Andrei Niculcea a celei mai aspre sancţiuni disciplinare, destituirea din funcţie.

În context, preşedinta PAS, Maia Sandu a ţinut să atenţioneze că în justiţia moldovenească, ca şi în alte domenii, lucrurile sunt foarte grave. Însă nicio schimbare reală nu poate avea loc fără eliberarea justiţiei de controlul politic, deoarece oamenilor trebuie să li se facă dreptate, iar cei care comit abuzuri trebuie sancţionaţi în mod obiectiv, indiferent de statut şi funcţie.

”Judecătorul Niculcea, dar şi alţii ca el, nu acţionează în baza legilor, ci în baza ordinelor politice. Acest lucru este inadmisibil, căci încalcă însuşi conceptul de dreptate. Atâta timp cât instituţiile statului vor admite şi nu vor sancţiona astfel de abateri grave, toate promisiunile guvernării de reformă în alte domenii sunt doar vorbe goale”, a concluzionat liderul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe