PAS cere Guvernului relaxarea restricţiilor pentru moldovenii care vin din ţări unde rata de infectare cu Covid-19 este mică

Galina Sajin, deputat PAS
Galina Sajin, deputat PAS (unpaspentru.md)

Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate cere Guvernului de la Chişinău să elaboreze o aşa-numită listă verde a ţărilor care gestionează pandemia de coronavirus bine, iar cetăţenii moldoveni care revin acasă din statele cu rată de infectare Covid-19 mică să nu fie obligaţi să stea în carantina 14 zile.

Deputata PAS Galina Sajin a abordat acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă, susţinând că există suficiente exemple şi soluţii ca această politică să fie mai flexibilă, fără pericole şi fără a crea impedimente inutile cetăţenilor Republicii Moldova.

„Cetăţenii noştri se întreabă de ce este menţinută măsura de plasare în autoizolare timp de 14 zile la intrarea în ţară, dacă ei vin din oraşe unde practic nu mai există niciun caz de COVID? Este foarte comod pentru un guvern incompetent cum este guvernul Dodon, să se ascundă sub motivul protecţiei cetăţenilor, aşa cum mi se răspunde la interpelările pe care le-am adresat pe acest subiect. Protecţia poate fi realizată prin testare, prin aprovizionarea cu echipament de protecţie a celor care nu şi le pot procura, prin asigurarea respectării normelor igieniceˮ, a subliniat Galina Sajin.

În context, parlamentara de la Chişinău a menţionat că această cerinţă nu este un capriciu, ci o necesitate pentru oamenii din diaspora care profită de perioada de concediu ca să-şi rezolve problemele acumulate timp de un an, de exemplu, să-şi perfecteze actele.

Totodată, Sajin a adus exemplul mai multor state care au întreprins măsuri potrivite şi la timp pentru a ţine sub control pandemia, punctând că Austria cu o populaţie de 3 ori mai mare decât Moldova, a înregistrat ieri (miercuri) doar 173 de infectaţi, pe când guvernul Moldovei a anunţat 426 cazuri noi. Raportat la populaţie, Austria a avut ieri de 9 ori mai puţine cazuri. „Oare de ce noi le-am impune carantina?ˮ, se întreabă deputata.

De asemenea, parlamentara se arată convinsă că exemplul statelor europene care, încă de la începutul lunii iunie, au început să excludă măsura plasării în autoizolare pentru cetăţenii statelor în care pandemia este bine gestionată şi numărul de infectări este relativ mic, poate fi preluat şi de guvernul moldovean.

Urmând practica unor state ca România, Austria, Italia, Franţa, Germania, Bulgaria, poate fi realizată, printr-o analiză statistică efectuată periodic, o clasificare a statelor după gradul de risc pe care îl comportă, restricţiile putând fi eliminate, iar în caz de necesitate reintroduse.

De asemenea, poate fi preluată practica altor state de a condiţiona intrarea în ţară de prezentarea unui test cu rezultat negativ, a conchis deputata PAS.