Pasărea care „bate tamburul“ pentru a uimi femelele (video)

Papagali
Papagali (Print screen YouTube)

Există animale care cântă sau produc ritmuri şi altele capabile să folosească chiar şi "instrumente". Dar există o singură specie din tot regnul animal, lăsând la o parte fiinţa umană, care combină aceste activităţi într-un mod unic.

Specia respectivă este papagalul din nordul Australiei, Probosciger aterrimus, o pasăre care are strania capacitate de a crea muzica cu un instrument pe care ea însăşi îl adaptează în acest scop.

Acest comportament a fost descris în 1984, dar acum este pentru prima dată când este filmat un papagal care interpretează un ritm cu o ramură sau un sâmbure pe un copac şi acţiunile sale sunt studiate în detaliu.

„Aceşti papagali au abilitatea unică să fabrice un instrument, să amplifice sunetul şi să-l utilizeze pentru a genera un ritm percutant“, a declarat Robert Heinsohn, cercetător la Universitatea Naţională din Australia, din Canberra şi autorul principal al studiului publicat în revista Science Advances.

Seducţie

Heinsohn, împreună cu colegii săi, au filmat timp de şapte ani peste 60 de situaţii în Parcul Naţional Kutini-Payamu în Queensland, când papagalii executau un ritm cu percuţie.

După analizarea a 131 secvenţe, au descoperit că animalele produceau ritmuri previzibile şi normale. Erau întotdeauna masculi, iar în 70% dintre cazuri le efectuau în faţa unei femele, aşa că cercetătorii presupun că face parte din strategia lor de cucerire a acestora.

Înainte de a începe, masculii îşi pregătesc "instrumentul": rup cu ciocul o ramură mică şi o scurtează pînă la dimensiunile unui creion. Uneori, ei folosesc un sâmbure.

Stil propriu

Fiecare dintre cei 18 papagali observaţi avea propriul său stil de a lovi copacul aşa cum se întâmplă şi cu diferiţi muzicieni. În timp ce unii îl făceau în mod lent şi măsurat, alţii creau un ritm mai rapid.

Unul dintre masculi - pe care cercetătorii l-au numit Ringo Starr (un altul a fost botezat Phil Collins) - începea cu lovituri rapide şi apoi menţinea un ritm consistent, care putea dura până la 14 minute. Ocazional, aceste lovituri sunt amestecate cu fluiere şi alte sunete.

Spectacolul nu trece neobservat femelelor, care, în orice caz rămân în apropiere observând detaliile concertului. Cu toate acestea, ele nu au răspuns în nici un fel sesizabil, spun cercetătorii.

Femelele urmăresc cu atenţie desfăşurarea concertului muzical al masculilor.
Femelele urmăresc cu atenţie desfăşurarea concertului muzical al masculilor.

Mai multe informaţii: Science Advances: Tool-assisted rhythmic drumming in palm cockatoos shares key elements of human instrumental music