Patrimoniul din Tombuctu, lovit dar nu de moarte

Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO).
Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). (MIGUEL MEDINA / AFP / Getty Images)

UNESCO a început să evalueze pagubele provocate de jihadişti patrimoniului din legendarul oraş malian Mali, Tombuctu, care sunt mai mici decât se aştepta. Comunitatea internaţională începe să afle cu uşurare că pagubele suferite de legendarul Tombuctu în timpul asediului şi ocupării mai mult de un an de jihadişti şi terorişti au fost mai mici decât se temea, notează luni ziarul ABC.

Într-un prim bilanţ, se estimează că s-a pierdut circa unu la sută - între 2.000 şi 3.000 - din cele 300.000 de manuscrise şi că va fi necesar să se reconstruiască 11 morminte şi mausolee, ceea ce ar costa între 4 şi 5 milioane de euro, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Agenţia speră să poată trimite în oraş o echipă pentru a detalia şi a pune la punct un plan de acţiune, când condiţiile de securitate vor face posibil acest lucru. Între timp, UNESCO a organizat o reuniune, la 18 februarie la Paris, unde vrea să înceapă să evalueze pagubele şi să pună bazele recuperării a ceea ce s-a pierdut.

În urmă cu câteva zile, o misiune franco-maliană a recucerit oraşul şi a alungat grupurile armate care l-au controlat şi care au comis jafurile şi atacurile asupra populaţiei locale, între care lapidări şi mutilări publice. Dar eliberarea oraşului nu-i împiedică pe jihadişti să lanseze ameninţări, inclusiv sub formă de atacuri sinucigaşe, cum s-a întâmplat vineri în Gao.

Preocuparea pentru soarta patrimoniului este atât de mare încât directoarea generală a UNESCO, bulgăroaica Irina Bokova, a fost săptămâna trecută la Tombuctu alături de preşedintele francez, François Hollande, şi a făcut parte din primul grup oficial de vizitatori. Bokova a lăudat eforturile multor familii, care au reuşit să ascundă şi chiar să scoată mii de manuscrise din oraş, pentru a evita să fie distruse.

Majoritatea manuscriselor care s-au pierdut au fost arse de rebeli, la Institutul Ahmed Baba, după numele eruditului care a trăit între XVI şi XVII. De la sfârşitul lui august 2012, o mână de responsabili ai celor 32 de biblioteci ale oraşului au scos în mod discret în seifuri şi în maşinile lor, 80 la sută din manuscrise, a declarat ziarului Le Monde, Jean-Michel Djian.

În ce priveşte reconstrucţia mormintelor, directoarea generala a declarat că 'este importantă deoarece ele fac parte din identitatea populaţiei. Nu cred că Mali poate demara procesul de reconciliere naţională fără recuperarea acestui patrimoniu', a explicat Irina Bokova. Jihadiştii au distrus aceste morminte pentru că nu permit, aşa cum prevede tradiţia locală, să fie veneraţi sfinţi sau erudiţi locali care să-l pună în umbră pe Allah.

Tombuctu face parte din Patrimoniul Omenirii din 1988 şi încă din primele momente ale conflictului, la începutul anului 2012, Unesco şi-a exprimat teama faţă de patrimoniul arhitectural şi bogăţia de manuscrise adăpostite în bibliotecile oraşului şi care datează din Epoca Medievală.