Patru persoane moarte în urma infectării cu West Nile în România

Ţânţari, purtători ai virusului West Nile, despre care cercetătorii cred că ar fi mutat
Ţânţari, purtători ai virusului West Nile, despre care cercetătorii cred că ar fi mutat (David McNew / Getty Images)

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, numai în ultima săptămână, 4 oameni au murit în urma infecţiei cu virusul West Nile (Nilul de Vest) în România.

În ultima săptămână au fost confirmate 19 cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile, ridicând la 25 numărul oamenilor care au murit în România în 2018.

Virusul este transmis la oameni prin înţepătura de ţânţar. Acesta se infectează şi devine vector de transmisie în momentul în care se hrăneşte cu sângele unei păsări sau a unui alt animal care poartă virusul. După aproximativ două săptămâni, ţânţarul poate să răspândească virusul la oamenii şi animalele pe care le înţeapă pentru a se hrăni cu sângele lor.

Virusul nu se răspândeşte de la om la om (cel puţin în varianta cunoscută) şi nu poate fi transmis în mod direct la oameni de la animale infectate.

Circa 80% dintre persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Cele 19 cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile au fost confirmate astfel: 5 în Bucureşti, 3 în judeţul Iaşi, câte două cazuri în judeţele Bacău, Bihor şi Dolj şi câte un caz în judeţele Caraş Severin, Prahova, Galaţi, Vaslui şi Suceava.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, până în prezent, în sezonul 2018 au fost înregistrate în total 215 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile.

În Bucureşti au fost înregistrate 7 decese, 4 în judeţul Iaşi, 2 în judeţul Constanţa, 2 în judeţul Dolj, 2 în judeţul Olt şi câte 1 deces în Alba, Brăila, Galaţi, Covasna, Dâmboviţa, Suceava, Teleorman şi Prahova.