Pavel Filip anunţă mutarea ambasadei Moldovei la Ierusalim

Prim-ministrul RM, Pavel Filip, la Bruxelles
Prim-ministrul RM, Pavel Filip, la Bruxelles (gov.md)

Premierul contestat de Uniunea Europeană şi Moscova, Pavel Filip, care este în continuare sprijinit de forţele coagulate în jurul oligarhului Vladimir Plahotniuc, a anunţat că Republica Moldova îşi va muta ambasada în Israel din Tel Aviv la Ierusalim.

Pavel Filip acţionează în continuare ca premier, deşi Parlamentul moldovean condus de Zinaida Greceanâi a format un nou guvern, la conducerea căruia se află de Maia Sandu.

Filip a fost numit de Curtea Constituţională preşedinte interimar, în ciuda recunoaşterii de către comunitatea internaţională a guvernului Maiei Sandu.

„Un proiect asupra căruia s-a lucrat de mai mult timp este despre transferarea Ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim”, a spus Pavel Filip, citat de Unimedia.

De asemenea, Filip a anunţat că a aprobat de urgenţă şi oferirea unui teren pentru ambasada SUA.

Linia oficială de politică externe a Uniunii Europene este că ambasadele să rămână în Tel Aviv. Cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, cu care Moldova are un acord de asociere, au decis să-şi păstreze ambasadele la Tel Aviv.

România a făcut notă discordantă prin declaraţiile fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, care s-au pronunţat în mai multe rânduri pentru mutarea ambasadei la Ierusalim, în ciuda a declaraţiilor neutre ale ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, sau ale preşedintelui român, Klaus Iohannis, care s-a opus acestei măsuri.

Potrivit şefului statului, declaraţiile privind mutarea ambasadei au costat România un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Iniţiativa neconstituţională a premierului român şi a fostului lider al coaliţiei de guvernare de a trasa politica externă au costat România un loc de membru nepermanent în consiliul de Securitate al ONU, precum gesturi lipsite de curtoazie făcute de Regele Iordaniei care a contramandat o vizită la Bucureşti.