"Pavianul cu mantie" se întoarce: CNCD a pierdut procesul cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu

Sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru că a comparat-o pe premierul Viorica Dăncilă cu un "pavian cu mantie", jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a adresat instanţei care i-a dat acum câştig de cauză.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Florin Chirila/Epoch Times)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a câştigat procesul împotriva Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care l-a amendat pentru că a comparat-o pe Viorica Dăncilă cu un "pavian cu mantie", remarcă ce viza coafura premierului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze amenda de 1.000 de lei primită în luna ianuarie de jurnalist pentru remarca sa ironică.

CNCD şi-a argumentat atunci decizia prin prisma faptului că o astfel de asociere reprezintă o formă de hărţuire şi încalcă dreptul la demnitate. În replică, CTP a catalogat la vremea respectivă acţiunea CNCD drept "profund părtinitoare", "un gest de servilism faţă de putere şi o nedreptate evidentă".

Decizia instanţei nu este însă definitivă.

Reacţia lui CTP

"Este vorba despre o victorie a raţiunii şi curajului. O victorie a raţiunii, pentru că judecătorul a ţinut seama de nişte elemente cât se poate de clare şi de logice: faptul că eu mi-am întrerupt discursul politic, aveam un discurs de critică politică la adresa premierului, ca să fac o observaţie mondenă, de stilistică a părului. Nicidecum să o compar pe doamna Dăncilă cu o maimuţă.

Această observaţie critică, precum şi multele observaţii critice politice nu sunt legate în niciun fel de calitatea de femeie a doamnei Dăncilă, de genul doamnei Dăncilă, ci exclusiv de calitatea de politician. Puteam la fel de bine să vorbesc despre frizura unui bărbat. Nu am discriminat în niciun fel, cu atât mai puţin nu am hărţuit-o. De asemenea, s-a ţinut seama de faptul că doamna Dăncilă a renunţat la această coafură, imediat după ce am făcut observaţia estetică, şi nu a depus nicio sesizare. S-a autosesizat în schimb CNCD şi a emis acea amendă ruşinoasă, rezultat clar al majorităţii politice din organism, care este identică cu cea din Parlament.

A fost o hotărâre profesionistă, raţională a Curţii de Apel. Mai important mi se pare însă curajul judecătorului. Acest CNCD mi-a dat acea amendă pentru că era vorba de premierul PSD Dăncilă, şi nu i-a dat nici măcar un avertisment senatorului PSD care a insultat-o într-un mod de nereprodus pe o colegă deputat, cu referinţă expresă la sexul respectivei doamne şi nu a primit nici măcar o atenţionare. Deci curajul acestui judecător de a da o asemenea sentinţă, când se exercită o presiune enormă de către PSD-ALDE asupra justiţiei din România.

Practic, magistraţii sunt ameninţaţi în fiecare oră prin legile pe care le vedem cu toţii, prin ameninţările şefului PSD şi şefului ALDE la adresa magistraţilor. Într-o asemenea atmosferă în care procurori şi judecători protestează în legătură cu agresiunea la adresa justiţiei, să iei o asemenea hotărâre, care nu este pe placul puterii, este un act de curaj, ceea ce mă face să sper că judecătorii şi procurorii nu-şi vor pierde curajul în faţa războiului politic dus împotriva lor în clipa de faţă", a declarat Cristian Tudor Popescu, potrivit Digi24.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne