Paza de coastă italiană a salvat peste 5.800 de imigranţi lângă Libia

Ambarcaţiune cu imigranţi încearcă să traverseze Mediterana.
Ambarcaţiune cu imigranţi încearcă să traverseze Mediterana. (Captură Foto)

Paza de coastă italiană şi alte vase comerciale şi-au unit forţele pentru a salva peste 5.800 de imigranţi lângă coasta libiană în cursul week-endului, au anunţat duminică autorităţile, adăugând că au recuperat şi 10 cadavre în acea regiune. Această operaţiune comună de salvare a avut loc în condiţiile în care traficanţii profită de vremea calmă pentru a trimite ambarcaţiuni pline cu imigranţi peste Mediterană, susţine Internaţional Business Times.

Folosind ambarcaţiuni italiene şi franceze, echipele de salvare au salvat imigranţii din bărci de lemn şi cauciuc în 17 operaţiuni separate, a raportat BBC, adăugând că o ambarcaţiune italiană a adus aproximativ 900 de imigranţi în Sicilia luni dimineaţă. Numărul total al persoanelor salvate va creşte probabil deoarece tot mai mulţi imigranţi sunt aşteptaţi să traverseze marea.

Într-un alt incident ce a avut loc duminică, 3 imigranţi au murit şi 31 au fost salvaţi când o ambarcaţiune care se îndrepta spre Europa s-a scufundat lângă coasta egipteană, a raportat presa de stat din Egipt.

Într-unul dintre incidentele înregistrate duminică, autorităţile au salvat 311 persoane, incluzând 16 copii, dintr-o barcă de pescuit a flotei de traficanţi, a raportat Associated Press. Paza de coastă italiană a fost ajutată în acea operaţiune de o navă comercială şi un remorcher.

În 2014, peste 170.000 de imigranţi clandestini au trecut Mediterana şi peste 3.200 au murit în încercarea lor de a traversa marea. Începând cu luna ianuarie a acestui an au murit de zece ori mai mulţi imigranţi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitând de vremea calmă, datorită schimbării anotimpurilor în Mediterană, traficanţii au trimis un număr ridicat de imigranţi în bărci supraaglomerate şi nesigure, într-o călătorie de peste 480 km. Bărcile deseori se răstoarnă în timpul acestei călătorii periculoase.

Luna trecută, aproximativ 700 de oameni au murit după ce o ambarcaţiune cu imigranţi s-a răsturnat în Mediterană. Incidentul a avut loc în apropierea apelor teritoriale libiene lângă insula italiană Lampedusa, conform Internaţional Business Times.

Philip Hammond, secretar britanic de externe, a declarat după incident că autorităţile trebuie să îi identifice şi să îi aresteze pe traficanţii de imigranţi pentru a reduce numărul de decese în rândul celor care fug din calea conflictelor şi a sărăciei şi vor să ajungă în Europa, pe calea apei, pentru a avea o viaţă mai bună.

Recent, liderii europeni au căzut de acord să tripleze fondurile Uniunii Europene pentru operaţiunile de căutare şi salvare a imigranţilor. În plus, liderii UE au ameninţat că ar putea folosi rachete militare împotriva bărcilor traficanţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.