PDL acuză: Printr-o "acrobaţie electorală" Guvernul Ponta încearcă să fraudeze alegerile în Diaspora

Senatorul democrat-liberal Viorel Badea
Senatorul democrat-liberal Viorel Badea (www.senat.ro)

Senatorul PDL de Diaspora Viorel Badea a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Guvernul Ponta intenţionează să fraudeze masiv alegerile prezidenţiale în Diaspora, argumentând că, prin modul în care au fost organizate secţiile de votare, Guvernul urmăreşte blocarea posibilităţii românilor din străinătate să voteze, relatează Mediafax.

"Deja Guvernul Ponta pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor în Diaspora. Pe de o parte, prin dirijarea alegătorilor către consulatele generale pe care le-a organizat în această zonă, iar pe de altă parte prin desfiinţarea unor secţii de votare în comunităţile unde există foarte mulţi români", a declarat Viorel Badea.

Potrivit senatorului, deşi sunt acelaşi număr de secţii de votare ca la prezidenţialele din 2009, "adevărata acrobaţie electorală pe care încearcă să o facă guvernul Ponta" este că desfiinţează secţiile de votare din comunităţile unde locuiesc foarte mulţi români şi înfiinţează secţii de votare noi în comunităţile care practic nu sunt bine reprezentate la nivel numeric.

Viorel Badea a dat ca exemplu situaţia din Italia, arătând că în Torino, locuiesc circa 40.000 de cetăţeni români, însă din cele două secţii de votare, una a fost desfiinţată, în schimb fiind suplimentat numărul secţiilor de votare la Triestre, zona în care locuiesc doar 1.500 de români.

Totodată, în Portugalia au fost desfiinţate secţii de votare în zonele cu comunităţi de 10.000 de români, fiind în schimb înfiinţată o secţie de votare într-o staţiune turistică unde nu sunt nici români care să lucreze în acea zonă în noiembrie.

"De asemenea, în Republica Moldova au fost înfiinţate secţii de votare în localităţi unde există majoritari rusofoni, mulţi dintre ei neavând cetăţenie română. Aşa că din punctul nostru de vedere se pregăteşte o fraudare la acest nivel. Totodată, pentru a amorţi vigilenţa comunităţii de români, actualul guvern a venit cu o temă falsă, şi anume congresul românilor de pretutindeni, încercând să reorienteze atenţia comunităţilor din Diaspora spre un eveniment care nu are nici legitimitate, nici forţă de reprezentare", a evidenţiat Viorel Badea.

În opinia senatorului PDL, Guvernul Ponta ar trebui să organizeze secţii de votare în acord cu sugestiile care vin din partea comunităţilor de români.

"Evident că atragem atenţia actualului Guvern să treacă rapid la refacerea Ordinului 1839/2014 prin care a înfiinţat aceste secţii de votare şi mai ales să facă astfel încât identificarea şi organizarea secţiilor de votare să fie făcute în deplin acord cu sugestiile care vin din partea comunităţilor de români. Credem că prin actualul mod de organizare a secţiilor de votare se doreşte blocarea posibilităţii comunităţilor de români de a-şi exprima dreptul la vot. Nu e pentru prima dată când PSD face acest lucru", a adăugat acesta.

Ministerul de Externe a finalizat, marţi, lista celor 294 de secţiilor de votare din străinătate organizate la alegerile pentru Preşedintele României. Ministerul reaminteşte că, la alegerile pentru Preşedintele României din 2009, în străinătate au votat, în turul doi, aproximativ 146.000 de cetăţeni români, înregistrându-se astfel cel mai mare număr de cetăţeni români care au votat în afara ţării la un scrutin.