Pentagon: Achiziţionarea sistemului rusesc S-400 va fi “dezastruos” pentru Turcia

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Un înalt oficial al Pentagonului a avertizat din nou Turcia cu privire la consecinţele achiziţionării unui sistem de apărare antirachetă din Rusia, amplificând astfel presiunea, în pofida determinării declarate a Ankarei de a nu renunţa la acord, potrivit RFE/RL.

Kathryn Wheelbarger, asistent interimar al secretarului american al apărării pe probleme legate de securitatea internaţională, a declarat joi că achiziţionarea sistemului de rachete rusesc S-400 va avea un efect “dezastruos” asupra participării Turciei la programul avionului de vânătoare F-35 şi a relaţiilor Ankarei cu membrii NATO. Turcia este de asemenea membru al alianţei militare vestice.

“Finalizarea acestei tranzacţii va fi dezastruoasă, nu doar pentru programul F-35, pe baza căruia Occidentul şi-a plasat capabilitatea aeriană modernizată, dar ar putea afecta interoperabilitatea turcă cu NATO, un aspect cheie al apărării alianţei”, a susţinut Wheelbarger în discursul ţinut la întâlnirea Consiliului Atlantic în Washington.

“Să fim clari. S-400 este un sistem rusesc elaborat să doboare un avion de vânătoare precum F-35 şi este de neconceput să ne imaginăm că Rusia nu va profita de această oportunitate”, a adăugat ea.

Turcia participă la producţia avionului F-35 care va fi folosit de armatele alianţei şi doreşte să cumpere 100 de avioane.

Însă SUA a cerut Turciei să anuleze acordul de achiziţionare a sistemului rusesc şi aliaţii NATO şi-au exprimat la rândul lor temerile privind potenţialul pericol ce îl reprezintă sistemul S-400 pentru avioanele de vânătoare F-35 de producţie americană.

În plus, Washingtonul a avertizat Ankara că ar putea invocat legea CAATSA (Legea privind Combaterea Adversarilor Americii prin intermediul Sancţiunilor) şi ar putea impune penalităţi financiare dacă guvernul turc va avansa cu achiziţionarea S 400.

Oficiali americani au mai afirmat că este de asemenea probabil ca firmele turceşti să fie eliminate din activitatea de producţie legată de programul F-35.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat să renunţe la acord, pe care l-a numit ca fiind “definitiv”.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat recent că Turcia a trimis deja personal în Rusia pentru a fi instruit în ceea ce priveşte sistemul de rachete S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe