Pentagon: Avion american evită o coliziune cu avioanele ruseşti care zboară în Siria

După ce a încălcat spaţiul aerian al Turciei în weekend, Rusia a gafat-o din nou. Conform Pentagonului, cel puţin unul dintre avioanele sale a evitat o coliziune cu avioanele ruseşti care zboară deasupra Siriei.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

Pentagonul a declarat miercuri că cel puţin unul dintre avioanele sale de luptă a fost nevoit să îşi recalculeze ruta de zbor pentru a evita o coliziune cu avioanele ruseşti care zboară deasupra Siriei.

Avioanele ruseşti au zburat la aproximativ 30 de km de avionul american, conform Washington Free Beacon.

Mai mult, avioanele de luptă ruseşti au zburat foarte aproape de dronele americane Predator de cel puţin trei ori de la începerea campaniei ruseşti de atacuri aeriene în Siria, au susţinut doi oficiali americani.

Între timp, miercuri, Rusia a lansat 26 de rachete de croazieră Kalibr-NK în Siria, de pe patru nave de luptă ruseşti staţionate în Marea Caspică. Rachetele au zburat prin spaţiul aerian irakian, punând astfel în pericol avioanele americane care zburau deasupra Irakului.

De asemenea, Rusia a invadat spaţiul aerian al Turciei în timpul weekendului, conform NATO.

Rusia desfăşoară lovituri aeriene în Siria de peste o săptămână, atacând în principal zone care nu sunt controlate de Statul Islamic (ISIL), în ciuda insistenţelor Moscovei că activitatea sa militară în Siria urmăreşte să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad în lupta sa împotriva ISIL.

Secretarul american al apărării Ash Carter a declarat miercuri că SUA nu cooperează cu Rusia în campania sa împotriva ISIL. Totuşi, Carter a adăugat că SUA va purta discuţii tehnice cu Rusia în privinţa operaţiunilor sale în Siria, pentru a se asigura că nu vor avea loc coliziuni accidentale între avioanele celor două forţe.

Oficialii americani consideră că Rusia atacă în mod deliberat grupurile rebele siriene susţinute de CIA pentru a înlătura orice provocare americană la adresa puterii preşedintelui Assad.