Pentagonul avertizează că Rusia şi China ameninţă dominaţia SUA în spaţiu

(Getty Images)

Principala agenţie de informaţii a Pentagonului a avertizat că Rusia şi China construiesc tehnologii care în curând vor ameninţa dominaţia Statelor Unite în spaţiu, potrivit RFE/RL.

Agenţia de Informaţii a Apărării (DIA) a lansat avertismentul într-un raport publicat luni.

Agenţia a avertizat că laserele care ar putea afecta sateliţii americani reprezintă în special o îngrijorare.

De asemenea, DIA a precizat că Moscova şi Beijing au dezvoltat tehnologii spaţiale de supraveghere şi recunoaştere.

Ambele ţări “dezvoltă diverse mijloace pentru a exploata dependenţa americană percepută de sisteme spaţiale şi pentru provocarea poziţiei SUA în spaţiu”, a susţinut raportul.

Doctrina rusă “implică utilizarea sistemelor terestre, aeriene şi spaţiale pentru a lua în vizor sateliţii adversarilor, atacurile variind de la bruiaje temporare până la distrugerea navelor spaţiale inamice sau a infrastructurii de sprijin”, a adăugat raportul DIA.

Raportul a precizat că Beijingul ocupă locul doi, după SUA, în ceea ce priveşte numărul de sateliţi operaţionali desfăşuraţi, fiind urmată de Rusia, care are peste 140 de satelit pe diferite orbite.

Iranul şi Coreea de Nord au demonstrat de asemenea capabilităţi de bruiaj în spaţiu, a mai susţinut agenţia de informaţii a Pentagonului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe