Pentagonul poartă discuţii cu Australia pentru dezvoltarea de uzine de metale rare pentru a reduce dependenţa de China

Metale rare
Metale rare (Credit: Peggy Greb/USDA/Science Source)

Departamentul de Apărare al SUA poartă discuţii cu Australia pentru a găzdui o uzină care ar prelucra pământuri rare, parte a efortului de a reduce dependenţa de China pentru materialele speciale utilizate în echipamentele militare, a declarat un înalt oficial american.

Presiunea survine în condiţiile în care China ameninţă să reducă exporturile de pământuri rare către Statele Unite, pe fondul războiului comercial care a izbucnit între cele două supra-puteri.

Metalele rare sunt un grup de 17 minerale care se găsesc în componenţa materialelor cu care se construiesc avioane de vânătoare de ultimă generaţie şi componente electronice de înaltă tehnologie pentru consum.

China este cel mai mare procesator şi producător de minerale din lume. Nu există înlocuitori cunoscuţi, deşi zăcăminte importante s-au descoperit recent în largul Japoniei.

„Ne preocupă orice problemă în lanţul de aprovizionare şi în special acolo unde un adversar controlează aprovizionarea”, a declarat reporterilor Ellen Lord, secretarul de apărare al Pentagonului pentru achiziţii şi logistică, la un eveniment de la Washington din 26 august.

Lord a spus că Pentagonul examinează mai multe opţiuni pentru a se asocia în instalaţiile de prelucrare a pământului rar, adăugând că „una dintre cele mai mari probabilităţi este de a lucra cu Australia”, potrivit Reuters.

Ambasada Australiei în Statele Unite de la Washington nu a răspuns imediat solicitării de comentarii.

Statele Unite a afirmat la începutul acestui an că ar deschide colaborări cu Australia şi Canada în vederea exploatării rezervelor de pământuri rare, cu scopul de a reduce dependenţa globală faţă de China. Statele Unite a purtat, de asemenea, discuţii legate de proiecte de pământuri rare în Africa.

Preşedintele Donald Trump a ordonat luna trecută Pentagonului să găsească modalităţi mai bune de a procura o serie de magneţi construiţi din metale rare, avertizând că apărarea naţiunii va avea de suferit fără stocuri adecvate.

Lynas Corp din Australia este cea mai mare companie din lume, în afara Chinei, care produce şi procesează pământuri rare.