Pentru că "a fost insultat de un consul român din SUA", scriitorul Amitav Ghosh şi-a anulat vizita în România

(photos.com)

Amitav Ghosh, un multi-premiat scriitor indian stabilit în SUA, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în octombrie în România, unde are de altfel rude. El i-a spus editorului său din România că a fost insultat de un consul al României de la New York, atunci când a solicitat viza.

Programată în perioada 12 - 13 octombrie, vizita acestuia la Bucureşti a fost anulată după ce a cerut viză la Consulatul României de la New York.

Pentru lansarea celui mai recent roman al său, "Un fluviu de fum", tradus recent şi în limba română la Editura Taj, scriitorul indian, care este stabilit în SUA, unde are drept de şedere, urma sa plece în turneu.

Turneul ar fi inclus Cehia, Olanda, Norvegia şi România, ţară pe care scriitorul a mai vizitat-o, el având rude în Transilvania.

Totodată, de această dată, urma ca el să-şi lanseze la Bucureşti cel mai recent roman, publicat la Editura Taj.

Editorul său Adelina Patrichi de la Editura Taj, a povestit de ce scriitorul şi-a anulat vizita în România.

Astfel, pentru a-i obţine viza pentru România, ea s-a adresat mai întâi Ambasadei României de la Washington, care a îndrumat-o către Consulatul de la New York.

Apoi, din data de 3 iulie, a început un schimb de e-mailuri între editor şi unul dintre consulii de la New York - Simona Boşcăneanu.

În total, au existat şapte e-mail-uri de fiecare parte, consulul dând dovadă de foarte multă amabilitate, până când a fost finalizat dosarul cu actele necesare de la editură.

Astfel, în data de 10 iulie, totul era pus la punct pentru obţinerea vizei, scriitorul urmând să se prezinte la consulat cu alte câteva documente, ca asigurarea medicală şi paşaportul, ceea ce a şi urmat în 13 august, iar viza ar fi trebuit eliberată în mod normal în două zile, a mai precizat Patrichi.

"Ca veteran al vizelor, tocmai am avut cea mai urâtă experienţă", i-a spus acesta, numind-o pe Bocşăneanu "really insulting" (foarte insultătoare), a povestit Patrichi.

Consulul ar fi ţipat la el în continuu în timpul întrevederii în care a căutat tot felul de nereguli la dosar, în cele din urmă întrebând: "Unde-i cartea? Cum să dau viză fără să văd cartea?".