Percheziţii în biroul preşedintelui CSJ din R. Moldova, bănuit de îmbogăţire ilicită

Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova
Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova (facebook.com)

Procuratura Anticorupţie a anunţat că marţi, 24 septembrie, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a ridicat imunitatea lui Ion Druţă, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), în biroul acestuia au avut loc percheziţii de unde oamenii legii au ridicat mijloace băneşti provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informaţiei relevante, precum şi acte necesare investigaţiei.

Potrivit unui comunicat, preşedintele CSJ este cercetat penal pe faptul îmbogăţirii ilicite, drept temei servind sesizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate, care a analizat proprietăţile dobândite de membrii familiei Druţă, în perioada 2016-2019, constatând o discrepanţă esenţială între acestea şi veniturile legale declarate.

Potrivit legii, dacă instanţa îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o pedeapsă cu amendă cuprinsă între 400 000 şi 500 000 de lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Ion Druţă a fost suspendat în luna iulie de către CSM din funcţia administrativă însă a reuşit, ajutat de Curtea de Apel Chişinău, să revină la şefia CSJ. În prezent, Druţă este plecat peste hotare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe