Percheziţii şi reţineri la Primăria Chişinău într-un dosar de corupţie

CNA din RM susţine că a reţinut şapte persoane, inclusiv funcţionari ai Primăriei Capitalei şi un prosper om de afaceri într-un dosar penal privind depăşirea atribuţiilor de serviciu pe cazul înfiinţării parcărilor cu plată în Chişinău.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Şapte persoane au fost reţinute marţi de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată din municipiul Chişinău. Reţinerile au avut loc după efectuarea unor percheziţii la primărie şi domiciliul celor vizaţi.

Persoanele reţinute şi cercetate penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz sunt viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco, administratorii a trei companii de parking, dar şi omul de afaceri, milionarul Alexandr Pincevski, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare.

CNA informează că în iulie 2015, Direcţia Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei municipiului Chişinău a anunţat iniţierea licitaţiei privind organizarea şi gestionarea parcărilor cu plată în Capitală. Potrivit datelor anchetei, cerinţele obligatorii însă au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum 6 000 000 de tranzacţii de parcare în ultimii 3 ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de 5 oraşe în ultimii 2 ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM Gmbh şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

După ce viceprimarul Capitalei a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, CNA şi procurorii au iniţiat o urmărire penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. Dosarul a fost intentat în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că Nistor Grozavu ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău. Asta chiar dacă articolul 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal.

“Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate întâlniri periodice ale unor responsabili din cadrul Primăriei Chişinău cu omul de afaceri Alexandr Pincevski, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor offshoruri. Astfel, au fost colectate probe pentru a presupune că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate” se menţionează într-un comunicat de presă al CNA.

Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În municipiul Chişinău, nu există parcări cu plată, dar acestea urmează a fi amenajate o dată cu reconstrucţia mai multor artere, care se află în curs de desfăşurare. Pentru gestionarea parcărilor a fost selectată o firmă austriacă, EME PARKLEITSYSTEM Gmbh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe