Peste 16.000 de semnături pentru demisia lui Oprea

Moartea tragică a poliţistului Bogdan Gigină ''a adus la lumină un abuz petrecut în acele cirscumstanţe, pentru care autorul trebuie să răspundă.''
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Peste 16.000 de persoane au semnat petiţia online prin care se cere demisia vicepremierului Gabriel Oprea, în urma accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină.

Redăm textul petiţiei, care poate fi accesată aici

"Demisia, Oprea! Încetaţi abuzul de coloane oficiale! Încetaţi abuzul de legitimaţii! STATUL SUNTEM NOI!"

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) a murit marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Moartea sa tragică a adus la lumină un abuz petrecut în acele cirscumstanţe, pentru care autorul trebuie să răspundă. Prin urmare:

  1. Solicităm demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuzul de funcţie în folosirea ilegală a coloanelor oficiale.
  2. Cerem Parlamentului demararea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale în trafic şi a însemnelor oficiale de către maşinile oficiale ale instituţiilor (inclusiv afişarea însemnelor oficiale pe maşini private).
  3. Cerem Parlamentului să legifereze limitarea strictă a coloanelor oficiale doar pentru Preşedintele ţării, pentru şeful Guvernului şi doar pentru situaţii de urgenţă, necesitatea folosirii trebuind să fie explicată prin documente publice, transparentizate post-factum, în fiecare caz.
  4. Solicităm interdicţia afişării logo-urilor, legitimaţiilor şi însemnelor oficiale ale unor instituţii ale statului de către demnitari, oficiali sau alţi angajaţi ai diverselor instituţii (Parlament, ministere, alte autorităţi). Există tendinţa intimidării poliţiei prin afişarea acestor însemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosinţa locurilor de parcare ale instituţiei şi ar trebui să fie ilegală (asimilabilă abuzului de functie) afişarea lor pe drumuri publice.
  5. Solicităm demiterea şefilor Brigăzii Rutiere a Capitalei şi a comisarilor care au permis folosirea ilegală de către ministrul Gabriel Oprea a coloanei oficiale în data de 20/10/2015 din care a făcut parte agentul de poliţie Bogdan Gigină.
  6. Solicităm demiterea şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru marcarea lucrărilor publice de pe strada Ştirbei Vodă.
  7. Îndemnăm şoferii să respecte semnalele luminoase ale ambulanţelor, pompierilor şi ale altor utilitare de real interes public. Observăm cu îngrijorare că din cauza abuzului de coloane oficiale, autovehiculele care salvează vieţi încep să fie ignorate. Pot muri oameni din cauza iresponsabiltăţii unor demnitari care cred că timpul lor e prea important ca să stea cu noi în trafic. Trafic pentru care nu oferă soluţii.
  8. Solicităm autorităţilor să nu mai abuzeze de resursele Poliţiei Rutiere, ştiut fiind faptul că o mare parte din timpul de teren al acestora este dedicat însoţirii şi dirijării traficului pentru coloanele oficiale.

Pe lângă semnături, cetăţenii care au accesat petiţia au lăsat şi numeroase comentarii în care explicitează, mai pe larg sau pe scurt, motivele pentru care doresc demisia lui Oprea:

"Revoltător ce s-a petrecut. E revoltător că s-a încercat muşamalizarea faptelor, că s-a apelat la coloană oficială într-o situaţie în care nu era legală, că în pofida vremii s-a cerut motocicletă şi s-a dat comanda unei viteze smintit de mari, e revoltător că Gabriel Oprea nu a permis şoferului său să oprească şi a ordonat să plece rapid, e revoltător şi cred că şi ilegal că s-a astupat deja groapa şi nu se vor mai putea face niciun fel de expertize. A murit un om. Gabriel Oprea e responsabil. Demisia şi să suporte rigorile legii", scrie un semnatar.

"0prea e o sfidare crasă a democratiei, e un dictator care crede că statul şi guvernul e feuda proprie. Demisia comunistule! Şi aşa ne-aţi furat destul!", scrie un altul.

Reamintim că Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe şosea în plin centrul Capitalei. Poliţistul a fost avansat în grad post mortem de Gabriel Oprea, considerându-se că acesta a murit în misiune.

Însă care era misiunea? Presa a citat surse care susţin că Oprea se întorcea spre casă de la restaurant şi l-au acuzat pe general că nu este prima dată când a folosit poliţia în scopuri personale. Poliţişti aflaţi în subordinea lui Oprea au declarat că generalul merge însoţit de coloana oficială şi la masă, şi la tuns, şi la meciuri, practic, peste tot. Mai mult, poliţiştii care îl însoţesc sunt goniţi cu peste 100 de km la oră în Bucureşti şi peste 160 - 180 km/h pe drumurile naţionale.

Pentru a afla mai multe despre controversele din jurul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, vă recomandăm articolul Cazul poliţistului care şi-a pierdut viaţa escortându-l pe Oprea. O înmormântare şi întrebări fără răspuns