Peste 200 de nave chinezeşti navighează în apele disputate ale Mării Chinei de Sud

Ambarcaţiune a Pazei de Coastă chineze în Marea Chinei de Sud
Ambarcaţiune a Pazei de Coastă chineze în Marea Chinei de Sud (Hoang Dinh Nam/AFP/Getty Images)

Tensiunile din Marea Chinei de Sud s-au amplificat după ce Beijingul a trimis în apele disputate peste 200 de nave, declanşând temeri că acestea ar putea lansa o invazie nedeclarată.

Pe fondul disputelor teritoriale, Filipine a condamnat China pentru activitatea în apele din apropierea unei insule administrate de filipinezi din Marea Chinei de Sud. Potrivit site-ului news.com.au, aproximativ 275 de nave au fost observate în apropierea insulei Thitu. În ultimele luni s-a declanşat o dispută majoră, o serie de ţări revendicându-şi dreptul asupra regiunii, potrivit Express.co.uk.

Salvador Panelo, purtător de cuvânt al preşedintelui filipinez, a susţinut că Departamentul pentru Afaceri Externe a lansat protestul după ce au observat navele, unele aparţinând aşa-zisei miliţii a pescuitului, iar altele Pazei de Coastă chineze, care este controlată de armata chineză.

Când a fost întrebat dacă prezenţa sporită a Chinei în regiune este un motiv de îngrijorare, Panelo a precizat: “Orice lucru privind securitatea Filipinelor va fi întotdeauna un motiv de îngrijorare”.

Generalul Benjamin Madrigal Jr, şeful armatei filipineze, a declarat mass mediei locale: “Aceasta este o îngrijorare nu doar pentru armată, ci şi pentru alte agenţii de asemenea, inclusiv Paza de Coastă. Căutăm modalităţi pentru a aborda situaţia”.

Remarcile au fost făcute la o zi după ce o navă de luptă a Marinei SUA a fost observată având la bord de două ori mai multe avioane de vânătoare decât transporta în mod obişnuit.

Nava amfibie de asalt USS Wasp se afla în drum spre exerciţiul anual Balikatan din Filipine, potrivit unor rapoarte.

Nava transporta cel puţin 10 avioane de luptă F-35B Lightning II, a susţinut National Interest, în condiţiile în care, de regulă, numărul lor era de 6.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe