Peste 2000 de oameni au protestat la Sebeş contra poluării produse de Kronospan (Video)

Bannere ale protestatarilor din Sebeş.
Bannere ale protestatarilor din Sebeş. (Facebook)

Peste 2.000 de persoane au ieşit duminică în stradă, la Sebeş, pentru a cere măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului, nemulţumite de decizia autorităţilor de a permite companiei S.C Kronospan S.A să deschidă o fabrică de formaldehidă la câţiva paşi de localitate.

Manifestanţii au scandat lozinci şi au afişat bannere cu mesaje precum: "Kronospane nu uita, Sebeşul nu te vrea", "Opriţi poluarea! Formaldehida = Cancer", "Dacă alţii nu vă lasă / Voi poluaţi la noi acasă" şi "Nu corporaţia face legislaţia".

Potriv romaniacurata.ro, protestatarilor din Sebeş li s-au alăturat şi activişti de la Cluj şi Reghin, oraş unde, de asemenea, există intenţia de a se construi o fabrică de formaldehidă.

Principala revendicare a participanţilor la marşul organizat de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş a fost interzicerea activităţii "principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu stricteţe normele europene de protecţia mediului". Potrivit organizatorilor, locuitorii Sebeşului vor continua să protesteze duminică de duminică, până când autorităţile vor da curs solicitărilor lor.

"După aproximativ 7 ani de poluare masivă, oamenii au înţeles că nu e suficient ca o corporaţie să respecte legea la nivel declarativ, şi au mai înţeles faptul că nu pot avea nicio încredere în autorităţi (primărie, Agenţia pentru protecţia Mediului etc.) că acestea le vor apăra dreptul la un mediu curat garantat de constituţie; de aceea s-au mobilizat exemplar şi au ieşit în stradă inclusiv de teama numărului mare de îmbolnăviri (boli respiratorii şi chiar cancer) din oraş", a declarat pentru Epoch Times unul dintre organizatorii protestului.

Potrivit organizatorilor, care au dedicat o pagina de Facebook acestui eveniment, Sebeşul stă "pe o adevărată bombă chimică" în urma deciziei autorităţilor de a permite companiei Kronospan S.A. să deschidă o nouă instalaţie de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 t/an; aceasta în condiţiile în care autorităţile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun de aparatură modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă.

"Conform studiilor, în 2010, la nivel internaţional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâni asociat cu poluarea aerului. Tot OMS spune clar în comunicatul nr. 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanţă poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2004/pr153.html

Judeţul Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign, scrie pe Facebook, Grupul de Iniţiativa Civică Sebeş, precizând că din datele oferite de DSP Mureş reiese că în judeţul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, şi mor circa 800 anual (Studiul DSP Mureş, pentru anul 2013).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne