Peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, în creştere faţă de anul trecut

Numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală în România - lovită de nesiguranţă, sărăcie şi şomaj - este în creştere de la an la an.
Perioadele dificile pot constitui un fel de punct de pornire
Perioadele dificile pot constitui un fel de punct de pornire (Nacivet/Getty)

Peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, informează Fundaţia Estuar, care a lansat, sâmbătă, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, prima hartă interactivă din domeniul sănătăţii mintale din România.

Potrivit unui comunicat de presă al fundaţiei, publicat de Agerpres, la 30 iunie 2015, în România trăiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală. Dintre aceste persoane, 22.000 sunt copii.

Comparativ cu anul trecut, numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3000, la 30 iunie 2014, înregistrându-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sănătate mintală. În ultimele 12 luni, în medie, 8 români au fost diagnosticaţi zilnic cu probleme de sănătate mintală. Se estimează însă că umărul real al persoanelor cu astfel de probleme este mult mai mare, dar mulţi oameni rămân nediagnosticaţi şi fără un tratament, căci, pe de o parte, mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă ruşinos şi privit ca ceva tabu, iar pe de altă parte, faptul că există în continuare o lipsă de informare/ educare la nivelului publicului larg cu privire la existenţa unor astfel de servicii.

Având în vedere numărul mare de persoane diagnosticate cu astfel de afecţiuni, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, Fundaţia Estuar lansează prima hartă interactivă din domeniul sănătăţii mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor şi specialiştilor din domeniu, Fundaţia Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituţii de stat şi organizaţii neguvernamentale din domeniul sănătăţii mintale, pentru a facilita accesul persoanelor cu aceste probleme de sănătate la servicii specifice.

"Harta lansată de noi astăzi arată oamenilor că există alţi oameni care-i pot ajuta", a declarat Cristian Andrei, preşedinte al Fundaţiei Estuar.

Consiliere gratuită pentru tinerii între 19 şi 29 de ani

Mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3%, faţă de 24,3% cât se înregistrează la nivelul UE — conform Eurostat). Tinerii au acces mai târziu şi în măsură mai mică la piaţa muncii, iar veniturile pe care le obţin sunt mai mici decât media europeană. Confruntaţi cu greutăţi în găsirea unui loc de muncă la începutul vieţii, aceştia sunt, aşadar, sunt mai predispuşi depresiei sau anxietăţii.

Având în vedere această realitate, Fundaţia Estuar informează că, pe lângă cartografierea actorilor din domeniul sănătăţii mintale din România, oferă şi consiliere gratuită tinerilor între 19 şi 29 de ani.

Mai multe informaţii despre acest proiect şi despre modul în care persoanele cu probleme pot apela la Estuar, pot fi accesate pe site-ul fundaţiei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură