Peste 90 de scriitori români acuză Guvernul de abuz şi împărtăşesc indignarea societăţii civile

„Împărtăşim indignarea profundă exprimată în întreaga societate civilă faţă de aceste acte ale Guvernului, cu atît mai mult cu cît ele lipsesc de substanţă masivele eforturi de asanare a fenomenului corupţiei”, afirmă într-un comunicat Asociaţia PEN România.
Mircea Cărtărescu la protestul din Piaţa Victoriei din 1 februarie 2017, alături de alţi scriitori din asociaţia PEN România: Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, Mihai Coşuleţu, Cosmin Alexandru, Dana Papadima.
Mircea Cărtărescu la protestul din Piaţa Victoriei din 1 februarie 2017, alături de alţi scriitori din asociaţia PEN România: Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, Mihai Coşuleţu, Cosmin Alexandru, Dana Papadima. (Facebook (Mircea Cărtărescu)

Indignaţi şi îngrijoraţi de „modul discreţionar şi netransparent în care Guvernul încearcă să dezincrimineze corupţia”, scriitorii din asociaţia PEN România, din care fac parte Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Nora Iuga, Magda Cârneci, Sabina Fati, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Dinu Flămând, Radu Vancu, etc., consideră că ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi proiectul de lege de graţiere emise de Guvernul României „reprezintă un atentat de o gravitate fără precedent la bazele statului de drept”, potrivit unui comunicat al PEN România.

„Ne indignează profund modul discreţionar şi netransparent în care Guvernul României încearcă să dezincrimineze corupţia manifestată în instituţiile noastre publice. Împărtăşim indignarea profundă exprimată în întreaga societate civilă faţă de aceste acte ale Guvernului, cu atît mai mult cu cît ele lipsesc de substanţă masivele eforturi de asanare a fenomenului corupţiei la care s-au angajat în ultimii ani nu doar structurile Justiţiei, ci şi o mare parte a acestei societăţi civile înseşi.

Exprimăm, de asemenea, cu toată îngrijorarea şi indignarea, convingerea că dispreţul faţă de principiile statului de drept demonstrat de Guvernul României reprezintă un indicator lipsit de orice ambiguitate a modului în care numitul Guvern respectă valorile democratice şi libertăţile publice, în primul rînd libertatea de exprimare. Modul de adoptare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a proiectului de lege privind graţierea reprezintă un pas în direcţia formelor de exercitare abuzivă şi discreţionară a puterii care, în ţări din imediata noastră apropiere (Republica Turcă, Federaţia Rusă), au dus la reprimarea şi privarea de libertate a multora dintre confraţii noştri scriitori.

PEN România îşi exprimă hotărârea de a utiliza toate reţelele de alertă rapidă ale PEN Internaţional pentru a face cunoscute atât aceste grave ameninţări la adresa democraţiei şi libertăţii, cât şi încercările vibrante şi curajoase ale societăţii civile din România de a se opune acestui incalificabil abuz”, scrie în comunicat.