Peşte prăjit cu piure de broccoli - o combinaţie vibrantă

Peşte prăjit cu piure de broccoli
Peşte prăjit cu piure de broccoli (Maria Baciu / Epoch Times)

Broccoli, sora bună a conopidei, a început să câştige tot mai multă popularitate şi la noi. Se poate găti în multe variante, de la salate, supe, până la diverse combinaţii de mâncăruri şi garnituri. Nu de mult, o prietenă mi-a oferit broccoli piure. Am descoperit că acel buchet de verdeaţă, îmbibat cu unt şi aromat cu lămâie, este o garnitură vibrantă, uşoară şi delicioasă care merge de minune la o masă cu peşte.

Pentru prepararea piureului, aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • o căpăţână de broccoli de aprox 500g
  • 2 cepe verzi, cu frunze cu tot
  • 20 g unt
  • coajă şi sucul de la o jumătate de lămâie
  • sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Într-o oală de 4-5 litri, puneţi apă la fiert.

Separat, spălaţi bine căpăţâna de broccoli, apoi tăiaţi părţile florale în părţi mai mici, cât mai egale. Cotoarele mai fragede se pot folosi şi ele, având însă grijă să le curăţaţi de pieliţa, care este aţoasă. Ceapa se spală, se curăţă şi apoi se taie în rondele.

Când apa începe să fiarbă, puneţi o linguriţă de sare, apoi adăugaţi bucăţile de broccoli şi ceapa tăiată. Le fierbeţi cam 10 minute, până când se înmoaie bine, după care le strecuraţi. Cât sunt încă fierbinţi, adăugaţi untul, apoi le zdrobiţi bine până când devin de consistenţa unui piure fin. Dacă folosiţi un blender piureul se face foarte uşor şi repede. Când aţi obţinut pasta de consistenţa dorită, adăugaţi coaja şi zeama de la o jumătate de lămâie, apoi potriviţi de piper şi sare. Deliciosul piure e gata. E indicat să-l serviţi cât e fierbinte.

Prepararea peştelui prăjit

Cum sezonul pescuitului e acum în toi, puteţi folosi peşte proaspăt de care aveţi la îndemână. Pentru acest meniu, am folosit merlucius. Peştele curăţat şi spălat în mai multe ape, se zvânta cu ajutorul unui prosop de hârtie, sau tifon. Se sărează, apoi se lasă cel puţin o jumătate de oră, să stea deoparte. Înainte de prăjire, peştele se dă prin faină de mălai.
Se prăjeşte pe ambele părţi la foc potrivit, iar la sfârşit se stropeşte cu zeamă de lămâie.

Peştele se serveşte cu garnitura de piure de broccoli. E o combinaţie deosebită, care merită încercată.