Petru Bogatu: Presa rusă de la Chişinău chemată sub arme de Putin

Presa rusă din Moldova ar fi antrenată într-un război împotriva cauzei europene şi celei româneşti, dar şi pentru a determina minorităţile “putiniste” să iasă în stradă şi să destabilizeze situaţia politică, afirmă analistul politic.
Petru Bogatu, jurnalist şi analist politic de la Chişinău
Petru Bogatu, jurnalist şi analist politic de la Chişinău (facebook.com/Vasile Botnaru)

Analistul politic Petru Bogatu susţine că presa rusă şi filorusă de la Chişinău ar fi o maşinărie de spălare pe creier a moldovenilor, iar instituţiile media „Komsomolskaia pravda v Moldove”, „Sputnik”, televiziunile ruse şi proruse ar fi antrenate într-o campanie de ridiculizare a cursului european al Republicii Moldova şi destabilizare a situaţiei politice din ţară.

„Cine ascultă balivernele potrivit cărora geopolitica nu ar conta şi refuză, astfel, să vadă că suntem în plin război informaţional rus împotriva celor două state româneşti, să urmărească campania ziarului ”Komsomolskaia pravda v Moldove” de ridiculizare a cursului european al Republicii Moldova, de denigrare a lui Dorin Chirtoacă si încercările acestui ziar de a identifica problemele lui cu întreaga mişcare unionistă.

Nu că aş pretinde apriori infailibilitatea primarului, dacă-i vinovat şi se va proba, să răspundă. Numai că ”KP v Moldove” funcţionează nu ca o instituţie media, ci ca o torpilă a propagandei ruse care caută să lovească cât mai multe ţinte ale cauzei europene şi româneşti în Republica Moldova”, scrie Petru Bogatu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În context, analistul politic notează că ”Komsomolskaia pravda v Moldove” este susţinută în eforturile sale de portalul Sputnik, televiziunile ruse şi proruse, de emisiunile unor canale moscovite retransmise de televiziunile moldoveneşti, iar toate acestea acţionează nu de capul lor, ci la unison, “parcă dirijate dintr-un singur centru de coordonare”.

“Presa rusă şi filorusă de la Chişinău a fost chemată sub arme de Putin. Aceasta face parte nu din din mass media, ci dintr-o diabolică maşinărie de spălare pe creier a cetăţenilor Republicii Moldova. Se urmăreşte radicalizarea grabnică a minorităţi filoruse şi putiniste pentru a o determina să iasă în stradă şi să devină o forţă turbulentă activă de destabilizare a situaţiei politice”, a concluzionat Petru Bogatu.

Amintim că potrivit unui raport de monitorizare a Asociaţiei Presei Independente (API) de la Chişinău făcut public la sfârşitul lunii mai, se constată că posturile TV din Federaţia Rusă Pervâi Kanal, RTR, REN TV, NTV şi STS, retransmise în Republica Moldova - sunt instrumente de propagandă informaţională ale Kremlinului deoarece transmit informaţii unilaterale, abordând subiectele sensibile exclusiv din perspectiva învinovăţirii Occidentului, în primul rând a SUA, NATO şi UE, în escaladarea conflictelor militare şi în tot ceea ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume.

În aceeaşi ordine de idei deputata PLDM, Maria Ciobanu, membră a Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass media a atenţionat că nu tancurile ar trebui să ne sperie, ci propaganda rusească, manipularea privitorului cu ajutorul instituţiilor media, iar deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp a precizat că de la Stalin încoace, R. Moldova nu a mai cunoscut aşa propagandă agresivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe