Phenianul ar putea abandona summitul nuclear cu SUA dacă “va fi încolţit”

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Coreea de Nord a anunţat că va “reconsidera” summitul de luna viitoare cu Statele Unite dacă discuţiile privind denuclearizarea sunt “unilaterale”. Comentariile au fost făcute la o zi după un exerciţiu militar comun americano-sud-coreean.

Phenianul va reconsidera un summit cu preşedintele Donald Trump în cazul în care vor fi discuţii “unilaterale” privind problema armelor nucleare, a afirmat Kim Kye-gwan, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, într-o declaraţie publicată miercuri de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Coreea de Nord a suspendat marţi discuţiile cu Coreea de Sud după un exerciţiu militar comun americano-sud-coreean. Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump ar urma să se întâlnească în 12 iunie în Singapore pentru a discuta despre denuclearizarea peninsulei Coreene.

“Nu mai suntem interesaţi de negocieri în care se va urmări doar să fim împinşi într-un colţ şi să ni se prezinte o cerere unilaterală de a renunţa la armele noastre nucleare; acest lucru ne va forţa să reconsiderăm acceptarea summitului Coreea de Nord-SUA”, a afirmat Kim.

“Deja ne-am exprimat dorinţa pentru o peninsulă Coreeană denuclearizată şi am declarat în repetate rânduri că SUA trebuie să pună capăt politicii ostile faţă de RPDC şi la ameninţările nucleare”, a adăugat liderul nord-coreean, făcând referire la Republica Populară Democrată Coreeană, respectiv Coreea de Nord.

De asemenea, Kim a criticat comentariile făcute de John Bolton, consilier pentru probleme de securitate al administraţiei Trump, cu privire la faptul că Nordul ar trebui să urmeze “modelul libian” de dezarmare nucleară şi să ofere o “dezasamblare completă, verificabilă şi ireversibilă”.

Dictatorul nord-coreean a fost de asemenea nemulţumit de faptul că SUA a sugerat că Phenianul ar trebui să renunţe nu doar la armele sale nucleare ci şi la cele biologice şi chimice.

Oficiali nord-coreeni au afirmat că sunt pregătiţi să abandoneze programul nuclear în schimbul unei asistenţe economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe