Phenianul îl acuză pe Trump că i-a “declarat război”. Casa Albă neagă

Înaltul reprezentant la ONU al Coreei de Nord, Ri Yong-ho, a acuzat SUA că a declarat război ţării sale. Ri a declarat reporterilor în New York că Phenianul are dreptul să doboare avioane americane în spaţiul aerian internaţional.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Ministrul nord-coreean de Externe a lansat luni un nou val de atacuri verbal la adresa preşedintelui american.

“Întreaga lume ar trebui să îşi amintească foarte clar că SUA a fost cea care a declarat prima război împotriva ţării noastre”, a afirmat Ri Yong-ho reporterilor în New York.

“Din moment ce SUA a declarat război împotriva ţării noastre, vom aveam tot dreptul să luăm contramăsuri, inclusiv dreptul de a doborî bombardiere strategice americane chiar şi atunci când acestea nu se află în interiorul spaţiului nostru aerian”.

Ri a făcut referire la un mesaj postat de Trump pe Twitter în cursul weekendului când, ca răspuns la discursul susţinut sâmbătă de Ri în faţa Adunării Generale a ONU, a precizat că regimul nord-coreean “nu va mai exista pentru prea mult timp”.

Ministrul nord-coreean a făcut remarcile în timp ce părăsea sediul ONU. Apoi, s-a întors de la automobilul său pentru a adăuga: “În lumina declaraţiei de război făcute de Trump, toate opţiune vor fi pe masa de operaţiuni a conducerii supreme a Republicii Populare Democrate Coreene”.

El nu a comentat decizia anunţată luni de SUA de extindere a interdicţiei de călătorie, care interzice cetăţenilor nord-coreeni să pătrundă pe teritoriul american.

Casa Albă: “Nu am declarat război Coreei de Nord”

Casa Albă a răspuns comentariilor lui Ri, numindu-le “absurde”.

“Nu am declarat război Coreei de Nord”, a declarat Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

De asemenea, Casa Albă a criticat avertizarea că Phenianul va doborî avioanele militare americane.

“Nu este niciodată potrivit ca o ţară să doboare avioanele altei ţări în spaţiul aerian internaţional”, a adăugat Sanders.

Pentagonul îi oferă lui Trump “toate opţiunile”

Luni, Pentagonul a declarat că îi va oferi preşedintelui american Donald Trump toate opţiunile pentru a contracara ameninţarea militară nord-coreeană.

“În cazul în care Coreea de Nord nu pune capăt acţiunilor sale provocatoare, ne vom asigura să îi furnizăm preşedintelui opţiuni pentru a face faţă Coreei de Nord”, a declarat colonelul Robert Manning, purtător de cuvânt al Pentagonului, la scurt timp după comentariile lui Ri.

Sâmbătă, Pentagonul a confirmat că a trimis bombardiere B-1B de pe insula americană Guam şi avioane de escortă F-15 din Okinawa, Japonia, pentru a zbura în spaţiul aerian internaţional din largul coastei estice a Coreei de Nord.

Aeronavele americane au atins cel mai îndepărtat punct din nordul Zonei Demilitarizate – care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud – în care a ajuns până acum, în secolul al XXI-lea, un avion de luptă sau un bombardier american, conform Pentagonului, care a precizat că misiunea arată cât de serios este tratat comportamentul necugetat al nord-coreenilor.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că va dezvolta programul de arme nucleare ale ţării sale în ciuda sancţiunilor şi condamnărilor internaţionale.

Ministerul chinez al Comerţului a precizat într-o declaraţie postată recent pe website-ul său că Beijingul va limita exportul de produse petroliere rafinate începând cu 1 octombrie şi va interzice imediat exporturile de petrol condensat şi gaz natural lichefiat în Coreea de Nord. Importul de textile din Coreea de Nord va fi de asemenea interzis imediat, se mai susţine în declaraţie.

China a adoptat această poziţie după presiunile repetate ale SUA şi dupa cel mai recent test nuclear desfăşurat de Coreea de Nord în 3 septembrie. Ca răspuns la acest test, ONU a impus noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care includ restricţii asupra textilelor şi produselor petroliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe