Phenianul îl expulzează pe ambasadorul malaezian

Asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean în Malaezia continuă să menţină tensiunile existente în relaţiile dintre Phenian şi Kuala Lumpur. După ce ambasadorul nord-coreean a fost expulzat din Kuala Lumpur, Phenianul a făcut acelaşi lucru cu ambasadorul malaezian.
Ambadorul malaezian în Phenian, Mohamad Nizan, discută cu jurnaliştii pe Aeroportul Internaţional din Beijing, China, după ce a fost chemat în ţară de către guvernul malaezian, 21 februarie 2017.
Ambadorul malaezian în Phenian, Mohamad Nizan, discută cu jurnaliştii pe Aeroportul Internaţional din Beijing, China, după ce a fost chemat în ţară de către guvernul malaezian, 21 februarie 2017. (Captură Foto)

Coreea de Nord l-a etichetat pe ambasadorul malaezian în Phenian drept “persona non grata” şi i-a cerut să părăsească ţara “în 48 de ore”. Mişcarea este aparent retaliatorie ca urmare a faptului că naţiunea din Asia de Sud-Est l-a expulzat pe ambasadorul nord-coreean pe fondul unor tensiuni diplomatice fără precedent, care au izbucnit între cele două naţiuni ca ocazia recentei şi ciudatei asasinări în Kuala Lumpur a fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean.

“Ministerul de Externe al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) anunţă” că expulzarea lui Mohammad Nizan, ambasadorul Malaeziei în Phenian, a fost cerută “pe baza unui articol relevant al Convenţiei de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”, conform declaraţiei publicate luni de KCNA, agenţia nord-coreeană oficială de ştiri.

Mişcarea Phenianului are loc deşi Kuala Lumpur l-a rechemat deja acasă pe Nizan pentru “consultaţii” în 20 februarie, la o săptămână după ce Kim Jong-nam, fratele vitreg exilat al dictatorului comunist nord-coreean, a fost atacat de două femei în Aeroportul Internaţional din Kuala Lumpur. Femeile, conform înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere, aparent l-au stropit pe Kim cu un fel de lichid toxic, iar acesta a murit în drum spre spital.

Investigaţia medico-legală şi autopsia corpului lui Kim au dezvăluit că femeile au stropit faţa victimei cu un agent neurotoxic letal, VX. ONU a declarat VX o armă de distrugere în masă.

Phenianul a afirmat că Malaezia a efectuat o autopsie “imorală şi ilegală” a cadavrului unui “cetăţean” al Coreei de Nord, care “deţine un paşaport diplomatic”, fără să recunoască identitatea bărbatului ucis. Phenianul a contestat dur validitatea anchetei, susţinând că Malaezia colaborează cu inamicii Coreei de Nord.

Raportul KCNA a fost publicat la scurt timp după ce Kang Chol, ambasadorul nord-coreean expulzat din Malaezia, a zburat spre casă din Kuala Lumpur. Ministerul malaezian de Externe l-a declarat sâmbătă pe Kang “persona non grata” pentru atacurile sale dure împotriva anchetei deschise în cazul asasinării şi pentru că nu şi-a cerut scuze pentru acţiunile sale. Totuşi, ambasadorul nord-coreean şi-a continuat salva de atacuri pe acelaşi aeroport unde a fost ucis Kim Jong-nam, criticând investigaţia desfăşurată de poliţia malaieziană.

Poliţia sud-coreeană susţine că fratele vitreg al lui Kim Jong-un a fost ucis de agenţi nord-coreeni, acuzaţie pe care Kuala Lumpur nu a confirmat-o, dar nici nu a negat-o. Totuşi, Phenianul a negat direct acuzaţiile Seulului.

Asasinarea lui Kim şi disputele verbale ulterioare au înrăutăţit relaţiile dintre Malaezia şi Coreea de Nord, care anterior au avut legături reciproce bune. Dar, acum, se pare că tensiunile vor putea produce o ruptură diplomatică totală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe