Phenianul se pregăteşte de noi teste nucleare

Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa.
Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa. (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a realizat două intrări de tunel la complexul unde regimul comunist efectuează teste nucleare, fapt ce pare să sugereze că se pregătesc noi teste, a informat miercuri Institutului US-Korea de la Universitatea John Hopkins, citat de AFP.

Imaginile prin satelit captate în 27 septembrie arată lucrări de excavare şi prezenţa a două noi intrări pentru tunelurile de la complexul Punggye-ri, a declarat institutului american, adăugând că deşi nu există indicii concrete care să sugereze că un nou test nuclear este iminent, este clar că aceste lucrări evidenţiază dorinţa regimului comunist de a avansa programul nuclear al ţării.

"Aceste activităţi în curs, precum lucrări de îmbunătăţire a unor zone anexe, arată că Phenianul se pregăteşte să efectueze noi explozii pe viitor", a precizat cercetătorul Nick Hanser pe blogul institutului, 38 North.

Potrivit lui Hanser, Coreea de Nord, care întreprinde teste nucleare subterane, ar putea căuta un tunel nou pentru a face aceste teste, sau ar putea săpa noi intrări pentru îmbunătăţirea ventilaţiei sau accesului la un tunel existent.

Coreea de Nord a efectuat în februarie cel de-al treilea său test nuclear subteran, ignorând total rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi provocând tensiuni şi temeri pe plan internaţional.