Piaţa Tiananmen închisă după ce o maşină a intrat din plin în turişti

Muncitori mascând scena accidentului din Piaţa Tiananmen, unde o maşină a intrat în plin în mulţime, luând apoi foc.
Muncitori mascând scena accidentului din Piaţa Tiananmen, unde o maşină a intrat în plin în mulţime, luând apoi foc. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

UPDATE - Cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 38 au fost rănite ca urmare a accidentului din Piaţa Tiananmen, unde o maşină în flăcări a intrat în plin în mulţime, informează agenţia de presă chineză Xinhua.

Pe lângă şoferul si cei doi pasageri ai maşinii care a luat foc, au mai decedat o turistă filipineză şi un turist chinez. Printre răniţi figurează trei cetăţeni filipinezi — două femei şi un bărbat şi un turist japonez.

Autorităţile continuă investigaţiile asupra circumstanţelor în care s-a produs neobişnuitul accident din Tiananmen.

***

Trei persoane şi-au pierdut viaţa luni în Piaţa Tiananmen, locul unde în 1989, regimul comunist a înecat în sânge manifestaţiile studenţilor chinezi. Un jeep a izbucnit în flăcări la câţiva paşi de intrarea în Oraşul Interzis, nu înainte de a izbi numeroşi turişti şi poliţişti. Agenţia China Nouă a informat că şoferul şi alte două persoane aflate în maşină au murit.

Autorităţile au blocat extrem de rapid accesul presei în piaţa considerată centrul puterii regimului comunist. De altfel, Piaţa Tiananmen este sub monitorizare şi pază strictă în permanenţă, acolo aflându-se sediul Guvernului şi Mausoleul lui Mao. Doi reporteri AFP au fost arestaţi iar echipamentul le-a fost confiscat, în timp ce încercau să se apropie de Tianamen. Staţia de metrou din zonă a fost, de asemenea, închisă "operativ."

Principala staţie de metrou care duce în zonă a fost închisă, a anunţat compania care administrează metroul din Beijing.

Fotografiile cu accidentul - postate online, înfăţişând o maşină în flăcări învăluită într-un nor de fum chiar în faţa intrării în Oraşul Interzis - au fost şterse imediat de poliţia internetului, patronată de regimul comunist. Pe Twitter însă, câteva poze şi comentarii au scapăt neşterse de poliţişti.

"Cel mai nebunesc lucru pe care l-am văzut vreodată, ma plimbam prin piaţa Tiananmen când o maşina a explodat", a postat pe Twitter, Grace Ng, un cetăţean chinez stabilit la New York, aflat la momentul accidentului în Beijing. Unii dintre cei ce au asistat la accident au fost de părere că accidentul ar fi fost un fel de autoincendiere şi că şoferul şi cei aflaţi în maşină s-au sinucis. Maşina a intrat practic în mulţime, apoi s-a oprit într-o barieră unde a izbucnit în flăcări şi a explodat.

Mii de persoane au murit în Piaţa Tiananmen în 1989, când mişcarea prodemocratică a tinerilor, studenţilor şi cetăţenilor Beijingului a fost înăbuşită în sânge de regim. Partidul Comunist a trimis tancurile împotriva studenţilor neînarmaţi. Numărul victimelor şi a răniţilor nu a fost făcut public niciodată de autorităţi însă se estimează că mii de tineri au fost ucişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe