Pielea nu doarme niciodată: îngrijiţi-o şi hidrataţi-o chiar şi noaptea

.
. (News Canada)

Un studiu ştiinţific a explicat că, pe timp de noapte pielea lucrează la maxim pentru a se regenera. Iată de ce este importantă hidratarea acesteia înainte de a merge la culcare

Pielea, la fel ca întregul organism, urmează un ceas biologic personal care reglementează diferitele etape. Este ceea ce explică un studiu realizat de Universitatea din California şi publicat în revista americană Cell Reports. Contrar celor ce se s-ar putea crede, pielea nu se odihneşte atunci când dormim, ci dimpotrivă, lucrează chiar mai intens pentru a repara daunele cauzate de razele soarelui, smog şi radicalii liberi de pe tot parcursul zilei. Din acest motiv, trebuie să profităm de noapte, în timpul căreia pielea este mai receptivă, hidratând-o în mod corespunzător înainte de a merge la culcare, punând-o în condiţii de a se revigora cât mai bine posibil.

Ce se întâmplă cu pielea noastră în timpul nopţii

Pielea, la fel ca şi restul corpului, urmează un ceas biologic "propriu", care marchează diferitele etape (de la protecţie în timpul zilei la regenerare în timpul nopţii). Acest lucru se datorează faptului că şi pielea este supusă la aşa-numitul ritm circadian, un ciclu de 24 ore, care reglează procesele fiziologice importante ale individului (cum ar fi, de exemplu, alternanţa somn-veghe, tensiunea arterială, activitatea hormonală, etc.).

Chiar şi celulele pielii au sistemul lor de lucru propriu, care atinge apogeul de activitate în jurul miezului nopţii, iar punctul cel mai scăzut în jurul prânzului. În timpul nopţii, deci, celulele lucrează cel mai mult, deoarece sunt stimulate de activitatea unor hormoni, cum ar fi cortizolul (cunoscut ca hormonul stresului) şi GH (cunoscut sub numele de hormon de creştere) şi de melatonină.

Care este rezultatul acestei activităţi celulare nocturne

Atingând maximul de activitate în jurul miezului nopţii, pielea nu se odihneşte niciodată. În jurul acestei ore, bariera cutanee devine mai permeabilă deoarece creşte evaporarea apei în straturile mai adânci: în acest fel pielea devine mai receptivă. În timpul orelor de somn pielea repară daunele cauzate în timpul zilei şi, prin urmare, are nevoie de unele substanţe nutritive capabile să îndeplinească această sarcină.

Importanţa hidratării şi alimentaţiei

Hidratarea şi alimentaţia joacă un rol esenţial în aspectul pielii, deoarece este necesar să se asigure cantitatea potrivită de apă pentru a o menţine. Putem restabili exterior, prin creme hidratante sau alte produse estetice, cu toate acestea, este foarte important să asigurăm consumul unei juste cantităţi de apă din interior, pentru a ajuta la refacerea elasticităţii pielii. În plus, vorbind de alimentaţie, există şi alţi nutrienţi, cum ar fi acizii graşi polinesaturaţi - aşa-numiţii omega-3 - care dau principii importante pentru a restabili integritatea structurală a pielii şi care joacă, de asemenea, o funcţie anti-inflamatorie.