Piloţii Companiei Air France sunt în grevă de luni

(Pascal Le Segretain / Getty Images)

Principalele sindicate ale lucrătorilor din Compania Air France au anunţat o grevă generală a piloţilor începând de luni, 15 septembrie 2014 (ora 5), care poate dura până pe 22 septembrie 2014.

Conducerea companiei aeriene Air France a declarat că pentru ziua de luni, 15 septembrie vor putea fi asigurate numai cca 48% dintre zboruri, întrucât circa 60% dintre piloţi vor intra în grevă. Conform reprezentanţilor companiei aeriene, situaţia s-ar putea înrăutăţi în cursul zilelor de 16 şi 17 septembrie 2014.

Piloţii Air France nu sunt de acord cu planul companiei de a reduce cheltuielile şi implicit de a transfera cea mai mare parte a zborurilor pe distanţe mici şi medii filialei sale low-cost Transavia, care ar putea antrena "externalizarea unor locuri de muncă".

Frédéric Gagey, CEO-ul Air France, care estimează că această grevă costă de la "10 până la 15 milioane" de euro pe zi, a declarat că membri din conducerea companiei "fac totul împreună cu partenerii sociali în vederea găsirii unei căi de ieşire din această situaţie".

Dar SNPL este pesimist referitor la posibilitatea unei ieşiri din criză. "Negocierile s-au încheiat şi au eşuat", "nu suntem întru totul de acord", a declarat duminică seara pentru AFP Jean-Louis Barber, de la SNPL. Totuşi, acesta a precizat că discuţiile vor fi reluate luni dimineaţă.

Ca un fel de alternativă faţă de situaţia creată de greva menţionată, traficul feroviar pe teritoriul Franţei va fi suplimentat, conform unui anunţ al operatorului feroviar francez SNCF, precum şi unele zboruri ale altor companii aeriene care operează în Franţa, printre care EasyJet.

Este recomandabil ca cetăţenii români care au programate zboruri cu Air France în perioada 15-22 septembrie, către sau provenind din Franţa, să contacteze, înaintea deplasării spre aeroport, compania aeriană pentru reconfirmarea orarului de zbor, reprogramări sau rambursarea costului biletelor şi să urmărească evoluţia situaţiei pe pagina oficială de internet a companiei: http://www.airfrance.com.