Piramidă Maya distrusă cu excavatoarele în Belize

O companie de construcţii din Belize a distrus una dintre cele mai mari   piramide Maya cu buldozerele şi excavatoarele, pentru a extrage piatră   pentru construcţii de drumuri şi şosele, au declarat luni autorităţile.   Numai o mică parte din centrul piramidei a rămas neatinsă.
O companie de construcţii din Belize a distrus una dintre cele mai mari piramide Maya cu buldozerele şi excavatoarele, pentru a extrage piatră pentru construcţii de drumuri şi şosele, au declarat luni autorităţile. Numai o mică parte din centrul piramidei a rămas neatinsă. (AP Photo/Jaime Awe)

O companie de construcţii din Belize a distrus una dintre cele mai mari piramide Maya cu buldozerele şi excavatoarele, pentru a extrage piatră pentru lucrările destinate construirii drumurilor şi şoselelor, au declarat luni autorităţile.

Aceasta nu este prima dată când s-a întâmplat un astfel de lucru în Belize, o ţară cu o populaţie de cca.350.000 de persoane, localizată pe coasta de nord-est a Americii Centrale, care este în mare parte acoperită de junglă şi deţine sute de site-uri de ruine Maya.

Directorul Institutului de Arheologie Belize, Jaime Awe, a declarat că actualele acţiuni de distrugere a complexului Nohmul din nordul statului Belize s-au constatat la sfârşitul săptămânii trecute. Acest centru arheologic este cel mai important sit din partera de nord a Belize, localizat în apropierea graniţei cu Mexic şi datează de cel puţin 2300 ani. Numai o mică parte din centrul piramidei a rămas neatinsă. Este regretabil faptul că umai o mică parte din centrul piramidei a rămas neatinsă.

Dl Jaime Awe a mai precizat: "Este un sentiment incredibil de neîncredere din cauza ignoranţei şi insensibilităţii... ei au folosit acest lucru pentru a construi drumuri". "E ca şi cum ai fi lovit în stomac, e atât de cumplit".

Nohmul este situat în centrul unui teren cultivat cu trestie de zahăr proprietate privată şi nu avea laturile de piatră, care se observă de obicei la piramidele renovate sau mai bine conservate. Dar este greu de crezut că ar fi putut fi confundată o piramidă, care este de aproximativ 100 de metri înălţime, cu o movilă , pentru că ruinele sunt celebre, iar suprafaţa terenului este plată.

"Tipii ăştia ştiau că aceasta a fost o fundaţie veche. E doar lene crasă”. ”Astăzi avem echipamente moderne care pot lucra oriunde într-o carieră, dar această companie ar ignora complet faptul că a distrus complet această construcţie. De ce nu pot aceşti oameni să meargă într-o carieră unde nu sunt obiective care nu au semnificaţie culturală? Este uluitor. ", a afirmat dl Jaime Awe.

Poliţia a declarat că în prezent se desfăşoară o anchetă pentru acest caz şi este posibil să fie luate în consideraţie acuzaţii penale. Chiar dacă Complexul Nohmul este localizat pe un teren privat, legea prevede că orice ruine pre-hispanice se află sub protecţia guvernului.

Referindu-se la distrugerea sit-ului arheologic, un grup comunitar din Belize a catalogat-o ca fiind "un exemplu obscen de lipsă de respect pentru mediul înconjurător şi istorie."

Dar această mare pierdere din punct de vedere arheologic şi istoric nu este prima dre acest fel care s-a întâmplat în Belize, o ţară de aproximativ 350.000 de locuitori localizată pe coasta de nord-est a Americii Centrale, care este în mare parte acoperită de junglă şi are sute de sit-uri de ruine Maya.

Dl Arlen Chase, preşedintele Departamentului de Antropologie de la Universitatea din Florida, a declarat: "Arheologii sunt afectaţi atunci când apar astfel de lucruri, dar este doar o infrastructură foarte limitată în Belize, care poate fi folosită pentru managementul patrimoniului cultural."
"Din păcate, ele (distrugerea sit-urilor) sunt mult prea frecvente, dar de obicei nu în centrul sit-urilor mari Maya", a scris Chase.

Belize nu este singurul loc unde valorile Maya sunt distruse. Au fost distruse lucrări mayase vechi în Mexic, Guatemala, Honduras şi Belize.

Francisco Estrada-Belli, profesor la Departamentul de Antropologie de la Universitatea Tulane a spus: "Nu cred că exagerez dacă spun că în fiecare zi o construcţie Maya este distrusă de constructori în una dintre ţările unde au trăit mayasii".

"Din păcate, această distrugere a patrimoniului nostru este ireversibilă, dar mulţi nu o iau în serios", a adăugat el. "Singura modalitate de a o opri este arătând că aceasta este o infracţiune majoră şi oamenii pot şi vor merge la închisoare pentru asta."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură