Pirkka Tapiola: Gata cu discuţiile de suprafaţă, a venit timpul reformelor concrete

Pirkka Tapiola, şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
Pirkka Tapiola, şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova (facebook.com / pirkka.tapiola)

Constituirea de urgenţă a unei coaliţii majoritare şi a unui Guvern pro-european, este recomandarea şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola pentru politicienii de la Chişinău. Potrivit IPN, această propunere a fost făcută în cadrul seminarului „Iniţiativa Parteneriatului Estic după Summit-ul de la Riga: aşteptări şi perspective”.

„Vrem să avem cât mai repede o coaliţie majoritară şi stabilă, indiferent de culoarea politică, să fie format un Guvern, care să asigure stabilitatea macro-economică, să fie semnat Acordul cu FMI, să fie implementate reformele”, a declarat şeful delegaţiei UE.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar promis de către UE pentru acoperirea deficitului bugetar al Republicii Moldova, Tapiola a declarat că Bruxelles-ul deocamdată se abţine, nefiind sigur de modul utilizării acestor bani, având în vedere problemele din sistemul bancar cu care se confrunta R.Moldova în ultima perioadă.

„Mai întâi Guvernul de la Chişinău trebuie să implementeze matricea de politici propusă de noi şi să asigure stabilitatea macro-economică. Aceşti bani pe care este gata să vi-i ofere UE sunt nerambursabili. Dar UE trebuie să se asigure că banii vor fi folosiţi conform destinaţiei, ca să fie atins scopul propus”, a punctat Tapiola.

În momentul de faţă, R Moldova se află la răspântie de drumuri, când singura soluţie este formarea unui guvern pro-european şi implementarea reformelor concrete, opinează ambasadorul UE.

„Cred că s-a ajuns la cea mai dificilă etapă, când a trecut timpul declaraţiilor şi a venit cel al implementării reformelor concrete. Nu trebuie să mai pierdem timpul valoros pentru discuţii de suprafaţă. Pentru mine un guvern pro-european este acela care întreprinde paşi concreţi. În Republica Moldova reformele nu au avansat. UE este gata să ajute să implementaţi reforme, dar aşteaptă să vadă că există cu adevărat o asemenea dorinţă”, a menţionat Pirkka Tapiola.

Potrivit IPN, seminarul a fost organizat de Asociaţia pentru Politică Externă în colaborare cu Ambasada Republicii Letonia în Republica Moldova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe