Pirkka Tapiola: În R. Moldova este o dispersare pe interese din cauza polarizării acute a societăţii

Pirkka Tapiola susţine că în R.Moldova lipseşte unitatea societăţii civile, iar furtul miliardului a fost posibil din cauza polarizării acute a societăţii.
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (Epoch Times România)

Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a făcut aceste declaraţii în cadrul conferinţei anticorupţie, ce a avut loc la Chişinău.

Tapiola menţionează că oficialii europeni nu pot veni în Republica Moldova să guverneze, ei doar ajută ţara să se autoguverneze.

„În Republica Moldova este o dispersare pe interese. Cineva vorbeşte limba română, iar alţii vorbesc limba rusă. Aduceţi-i pe toţi la o masă comună şi găsiţi interesul comun care vă uneşte. Politicienii nu au reuşit să asigure această unificare. Politicienii au creat această polarizare. Fiţi forţa care pune presiune asupra celor ce trebuie să răspundă în faţa societăţii. Pentru mulţi o schimbare înseamnă să părăsească ţara. Forţa de muncă este tot mai mică, numărul de pensionari creşte, problemele copiilor fără părinţi sunt la fel, toate acestea afectează funcţionalitatea statului. Nu este obligatoriu să aveţi un Guvern pro-european. E bine să aveţi un guvern Pro-Moldova, care în mod automat va fi proeuropean, deoarece atunci când sunteţi pro voi înşivă veţi fi pro reforme şi pro succes”.

Pirkka Tapiola consideră că nu este nicio ţară similară cu altă ţară, iar corupţia se regăseşte în toate ţările ce sunt în tranziţie. Acesta susţine că această corupţie poate fi combătută prin unitate naţională. „Prin campaniile electorale şi protestele din ţara noastră se vede că lipseşte unitatea în societate. Cum a fost posibil să furi un miliard? Cauza este polarizarea destul de acută a societăţii. Nu este un echilibru din partea societăţii. Rolul societăţii civile este crucial”, potrivit adevărul .ro