Pisica Devon Rex

Devon Rex
Devon Rex (Facebook)

Pisica Devon Rex are o poveste a originii drăguţă, care începe în Anglia anilor ’60, în oraşul Buckfastleigh din comitatul Devon. Se spune că la uşa domnişoarei Cox s-a ivit într-o zi o pisică, cu aspect “ciudat” care era gestantă. Doamna Cox a luat această pisică în casa ei, iar aceasta a dat naştere unui pisoi cu un aspect cam ciudat şi cu blana ondulată, al cărui tată se pare că era un motan cu acelaşi tip de blană ce îşi făcea veacul prin zonă. Încântată de înfăţişarea de spiriduş şi de buclele pisoiului, ea l-a denumit Kirlee şi, ulterior, acesta a devenit "tatăl" rasei atât de minunate şi de unice, Devon Rex.

Fiind o rasă destul de nouă, Devon Rex este încrucişată atent cu exemplare din rasele American şi British Shorthair, pentru a întări fondul genetic existent. În SUA, primele exemplare de Devon Rex au ajuns în 1968 şi au fost recunoscute în 1983.

Exemplarele Devon Rex de astăzi îşi păstrează figura caracteristică strămoşului lor - urechi uriaşe, amplasate destul de jos, de o parte şi de altă a capului, un chip caracterizat de ochi mari, curioşi şi un nas uşor cârn. Blana plină de cârlionţi acoperă într-un mod rafinat şi compact corpul puternic şi suplu.

Pisica Devon Rex. Descriere

O caracteristică unică pentru pisica Devon Rex este reprezentată de blana cârlionţată, care variază de la un individ la altul. Pisicile Devon Rex au blana scurtă, ondulată, aceasta fie căzând în valuri, fie formând mici noduri. Blana este moale şi pufoasă, existând însă şi câteva fire rebele care strică uniformitatea acesteia.

Cu toate că blana lor este unică, cea mai marcantă caracteristică ce îi diferenţiază evident de Cornish Rex este forma capului: aspect cuneiform, scurt, cu pomeţi proeminenţi şi cu obraji „plini”, bărbie puternică. Botul este foarte scurt, împreună cu fruntea dând impresia de stop. Fruntea rotunjită se curbează spre un craniu plat, iar urechile sunt foarte mari, amplasate foarte jos, foarte largi la bază şi se îngustează spre un vârf rotunjit. Ochii sunt mari, ovali, distanţaţi, înclinaţi spre marginile exterioare ale urechilor. Mustăţile şi sprâncenele sunt scurte şi aspre. Capul neobişnuit este susţinut de un gât lung şi subţire. Corpul, de lungime medie, este solid şi musculos, zvelt cu pieptul lat. Picioarele sunt lungi, zvelte, cele din spate fiind mai lungi decât cele din faţă, ce par uşor arcuite spre exterior, în forma literei „O”.

Felina este de talie medie, chiar mică, femelele cântărind 2-3 kg când ajung la maturitate, iar masculii 3-4 kilograme. Deşi pare o pisică fragilă, ea este una robustă, agilă şi acoperită cu masă musculară.

Pisica din rasa Devon Rex are blana într-o varietate de culori, prezentând anumite tipare precum: ascuţit, solid, şters, carapace de broască ţestoasă, bi-color, arlechin, dar şi vărgat. Indiferent de culorile blănii, dacă celelalte caracteristici sunt atinse, pisica este recunoscută ca făcând parte din rasa Devon Rex.

Pisica Devon Rex. Comportament

Comportamentul Devon Rex-ului este diferit de al altor pisici, părând să înglobeze într-o singură personalitate o pisică, un câine şi o maimuţă. Sunt feline foarte vioaie, atletice şi agile, motiv pentru care le vom vom găsi căţărate pe cele mai înalte zone din casă pe care le-am fi putut crede inaccesibile.

Sunt pisici extrem de inteligente, active şi afectuoase ce îşi urmează stăpânul peste tot, de multe ori chiar suindu-se pe umerii acestuia. Devonii sunt, în permanenţă, foarte „ocupaţi”, veseli, iubind „haosul” şi bucurându-se când casa e plină de oameni, câini, pisici, motiv pentru care aceştia sunt potriviţi doar pentru cei care iubesc pisicile active. Sunt dependenţi de oameni şi ataşaţi de stăpânii lor, motiv pentru care deţinerea unui Devon Rex trebuie considerată ca un angajament pe viaţă.

S-a scris despre Devon Rex că arată precum Yoda din Războiul Stelelor, sau unul din „gremlinii” din filmul cu acelaşi nume. Însa toată lumea este de acord că aceste pisici seamănă mai presus de orice cu nişte spiriduşi. Însă Devonii nu doar arată ca nişte spiriduşi, ci se şi comportă ca atare făcând tot felul de ghiduşii.

Pisica Devon Rex. Îngrijire şi hrană

Pisica Devon Rex are nevoie de puţine activităţi de “mentenanţă”. Ocazional, urechile mari trebuie curăţate. În rest, o baie simplă şi tăierea unghiilor sunt singurele activităţi de îngrijire de care are nevoie felina Devon Rex.

Deşi temperatura corpului acestei pisici este aceeaşi ca a celorlalte pisici, felina Devon Rex pare mai caldă la atingere, datorită blănii mai scurte şi mai rare, motiv pentru care iarna puteţi profita din plin de căldura pe care o emană.

Pisica din rasa Devon se adaptează destul de uşor şi la un spaţiu mai restrâns, cu condiţia să fie suficient de bine încălzit, dar suportă greu singurătatea. Poate fi foarte mâncăcioasă, poate pentru a recompensa absenţa unei protecţii termice adecvate din partea blănii astfel încât trebuie hrănită cu atenţie, pentru a evita îngrăşarea.

Pentru că este o rasă rară şi foarte plăcută, este mai bine ca Devon Rex să fie ţinută în casă.

Pisica Devon Rex. Sănătate

În trecut, rasa a fost afectată de o boală ereditară gravă, spasticitatea. Pentru a elimina pericolul acestei boli, crescătorii au cules date şi informaţii despre exemplarele purtătoare ale genei recesive care provoacă boala şi au comunicat unor asociaţii frevenţa cazurilor de spasticitate pe anumite linii consangvine. În urma acestor măsuri de precauţie, apariţia bolii a fost redusă.

Această pisică este, în general, sănătoasă şi nu este afectată de boli ale rinichilor sau inimii. Cu toate acestea, pot apărea probleme ale danturii, cauzate de mutaţia genei Rex, însă în orice caz, problemele sunt cauzate şi de alimentaţia proastă şi lipsa oaselor pe care pisica Devon Rex este bine să le roadă. Această rasă trăieşte aproximativ 12 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură