Pisicile sunt dreptace sau stângace?

Pisica boxer
Pisica boxer (Facebook)

Au pisicile o labă preferată atunci când îşi fac treburile? Există pisici stângace sau dreptace? Se pare că da, luând în considerare raportul unui studiu publicat în revista Animal Behaviour, coordonat de Dr. Deborah Wells de la Universitatea Queens din Belfast. Studiul s-a concentrat asupra comportamentului voluntar a 44 de pisici, observate în cursul activităţilor lor zilnice: de la toaletare la laba folosită pentru a intra în culcuş sau în timp ce săpau o gaură.

Pisicile (24 masculi şi 20 femele) au fost, de asemenea, supuse unui „test cu produse alimentare“, structurat în mod specific pentru a împinge pisicile să ajungă la mâncare cu ajutorul unui membru anterior, dreptul sau stângul, pentru un total de 50 de repetiţii.

Datele nu au arătat o predominanţă de dreptaci aşa cum se întâmplă la om, dar fiecare pisică pare să aibă o labă dominantă: 73 la sută din exemplare, de exemplu, s-au dovedit a fi dreptace sau stângace în testarea cu produsele alimentare, în timp ce 70 la sută au folosit întotdeauna laba dreaptă atunci când trebuiau să coboare pe scări.

Cu toate acestea, se pare că există o diferenţă destul de marcantă între sexe: pisicile de sex masculin arată o înclinaţie mai mare pentru utilizarea labei drepte, în timp ce pisicile de sex feminin sunt, în general stângace. Dar, dincolo de observaţia empirică, aceiaşi cercetători nu au reuşit să dea o explicaţie fenomenului.

Articol ştiinţific de referină: Animal Behaviour: Lateralization of spontaneous behaviours in the domestic cat, Felis silvestris, Volume 135, January 2018, Pages 37-43