"Pixul lui Dragnea", mai generos cu clientela politică. PNDL umflat cu 30 de miliarde de lei

Programul preferat de controlat primarii şi autorităţile locale al liderului PSD, Liviu Dragnea, PNDL, va beneficia de credite de angajament de 30 de miliarde de lei, pentru perioada 2017-2020, şi-a exprimat nemulţumirea fostul ministru Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Înfiinţat în 2013 de Guvernul PSD prin ordonanţă de urgenţă, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o denumire pompoasă pentru "Pixul lui Dragnea", va beneficia în proiectul de buget pe 2017 de o expansiune fabuloasă - 30 de miliarde de lei credite de angajament, a atras atenţia fostul ministru Cristian Ghinea, precizând că amendamentele depuse la legea bugetului de USR în vederea limitării dezastrului au fost respinse.

"În campania electorală USR a propus desfiinţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală care, deşi are această denumire pompoasă reprezintă de fapt o simplă linie bugetară prin care Ministerul Dezvoltării alocă discreţionar fonduri către autorităţile locale şi judeţene. Aceasta nu e o părere politică ci o concluzie a curţii de Conturi care, într-un raport devastator la adresa acestui program, aminteşte că nu există niciun criteriu de alocare, niciun criteriu de programare şi acest PNDL este un simplu excel în care funcţionarii de la Ministerul Dezvoltării ţin evidenţa banilor care evidenţă e făcută pe baza de ordin politic", a declarat Ghinea.

În acest context, USR cere din nou Curţii de Conturi să desecretizeze întregul raport privind PNDL, căci a fost publicată doar o sinteză pe această temă.

În opinia lui Ghinea, dacă există bani de alocat pentru autorităţile locale, aceştia ar trebui direcţionaţi spre POR, copia fidelă a acestui program pentru fonduri europene şi care are o programare, evidenţe etc.

"Ce se întâmplă este însă exact invers", a precizat Ghinea, şi anume PNDL explodează la până 30 de miliarde până în 2020 când spre comparative, nivelul maxim a fost de 2 miliarde în 2014.

"Mai mult, prin legea bugetului PNDL se exceptează de la regulile obişnuite de programare, atât în ceea ce priveşte modul în care se pot trage bani din fondul de rezervă al bugetului cât şi de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare, astfel încât Ministerul Dezvoltării poate muta banii pe liniile bugetare fără să aştepte rectificarea. Prin amendamentele depuse de USR am încercat să limităm acest dezastru", a acuzat Ghinea, anunţând că amendamentele au fost respinse.

În acest context, Ghinea a declarat că politic nu crede că se face mare lucru şi că USR va urmări ce se întâmplă cu alocările urmând să depună plângeri penale dacă va fi cazul. "Avem temeiul de a depune plângeri penale", a adăugat Ghinea.