Plajele de pe litoralul românesc - de la excelent la nesatisfăcător

România şi Albania pe ultimele locuri când vine vorba de procentul zonelor de scăldat cu o calitate excelentă a apei. Cu toate acestea, România are 15 plaje excelente şi 22 de plaje bune.
Litoralul românesc
Litoralul românesc (Epoch Times România)

România are un număr de 15 plaje ”excelente”, 22 de plaje ”bune” şi 11 plaje ”satisfăcătoare”, anunţă Ministerul Sănătăţii cu puţin timp înainte de debutul sezonului estival.

Lista plajelor din România a fost întocmită în funcţie de calitatea managementului şi a apei de îmbăiere în ultimele patru sezoane, respectiv 2012 – 2015. Clasificarea zonelor de îmbăiere a fost realizată conform metodologiei prevăzută în HG nr. 546/2008 privind managementul zonelor de îmbăiere

Conform listei publicate de minister, staţiunile cu cele mai bune plaje sunt cele din Năvodari, Mamaia, Olimp şi Venus, în timp ce Eforie Nord, Eforie Sud şi Jupiter sunt la capătul opus.

Din multitudinea de plaje româneşti, una singură a primit calificativul de ”nesatisfăcătoare”, şi anume Cordon Eforie Nord Eforie Sud 2, Tabăra Luminiţa. Vestitele plaje din Vama Veche şi Doi Mai au primit calificativul "Bună."

Potrivit unui alt raport publicat miercuri de Comisia Europeană şi citat de b365.ro, România a avut în anul 2015 un număr de 50 de zone pentru scăldat costiere şi continentale, însă doar 16 din acestea (32%) au o calitate excelentă a apei, 23 de zone (46%) au o calitate bună, 10 zone (20%) au calitate suficientă şi doar o singură zonă este considerată ca având o calitate nesatisfăcătoare a apei.

Calitatea apei pentru scăldat în 2015 pentru cele 28 de state membre ale UE, plus Albania şi Elveţia, arată că România la egalitate cu Albania se situează pe ultimele locuri când vine vorba de procentul zonelor de scăldat cu o calitate excelentă a apei (32%), în timp ce în opt state membre peste 90% din zonele pentru scăldat prezentau o calitate excelentă a apei în 2015: Luxemburg (toate cele 11 zone pentru scăldat raportate), Cipru (99,1%), Malta (97,7%), Grecia (97,2%), Croaţia (94,2%), Italia (90,6%), Germania (90,3%) şi Austria (90,2%). Media la nivelul UE este de 84%, arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură