Plângere penală faţă de transplantul făcut actorului Alexandru Arşinel

.
. (Photos.com)

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" va depune o plângere penală împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, cerând justiţiei să cerceteze dacă s-au respectat regulile şi criteriile privind transplantul de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel, transmite Mediafax

Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, a afirmat luni că în 27 septembrie va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj "pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant". A fost aleasă data de 27 septembrie deoarece atunci se împlineşte un an de când a decedat o fată care nu a beneficiat de transplant renal.

În contextul în care sute de persoane au nevoie de un rinichi pentru transplant, Ungureanu a declarat: "Sunt sute de bolnavi care aşteaptă ani să primească un rinichi, care şi-au pus întrebări şi care au suspiciunea că acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani şi fac abstracţie de faptul că a fost vorba de Arşinel. În numele lor încercăm să aflăm adevărul. Şeful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat până acum dacă Arşinel a primit un rinichi pentru că a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru că a fost un actor iubit de români".

Potrivit opiniei acestuia, nu este clar câţi rinichi a primit Alexandru Arşinel - un rinichi sau doi - şi nici câţi potenţiali primitori au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie pregătite minimum şase persoane atunci când se primeşte un organ:

"Nu există compatibilitate perfectă nici măcar între fiică şi mamă, e o compatibilitate relativă între pacienţii care se califică pentru a primi rinichiul, iar în acest caz există alte criterii de departajare - vârstă, afecţiuni, vechimea pe lista de aşteptare şi se decide cui i se va face transplantul. Jurnaliştii nu pot primi astfel de informaţii de la ICUTR Cluj, pentru că se invocă confidenţialitatea datelor, aşa încât doar justiţia poate lămuri situaţia".

Actorul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti, a suferit în luna august un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

În ce priveşte acest eveniment, Mihai Lucan, directorul ICUTR, a declarat că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, menţionând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Lucan a afirmat că intervenţia chirurgicală nu a fost una uşoară, deoarece Alexandru Arşinel are 71 de ani şi peste 150 de kilograme. "(...) a fost pe lista de aşteptare, am făcut această operaţie pentru că domnul Arşinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul", a mai specificat şeful ICUTR.

Latura morală implică diferite aspecte. Atâta timp cât a fost salvată o viaţă poate fi considerată o victorie asupra bolii şi pot fi argumente pro şi contra, pentru că întotdeauna vor fi unele persoane care au nevoie de transplant.

Însă un aspect mai grav este atunci când este ucisă o persoană special pentru a fi procurate organele pentru transplant, sau când se sare peste coada la care de obicei pacienţii aşteaptă luni în şir organe pentru transplanturi.

Scandalurile legate de transplanturi, sau turismul legat de transplanturi, şi mai recent, crimele legate de transplanaturi - sunt frecvente în ţări corupte. Cel mai mare scandal a fost declanşat de o anchetă a Epoch Times, care a descoperit în 2006 că autorităţile comuniste de la Beijing sunt implicate într-o campanie de recoltare forţată de organe de la prizonieri politici. Campania se desfăşoară în închisori şi lagăre de muncă.

Avocatul canadian de drepturile omului David Matas şi David Kilgour, care au preluat cazul după raportarea în presă, sunt autorii cărţii Bloody Harvest ( Recoltarea sângeroasă n.trad.) - studiu de pionierat pe tema prelevării organelor în China. Matas consideră că în China se efectuează anual circa 10.000 de transplanturi, din care 8.000 provin de la practicanţii Falun Gong, ale căror organe sunt luate pe viu şi vândute pe sume enorme pentru transplant. "Donatorii" sunt aruncaţi în cuptoare improvizate de cremare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne